Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci pobjedom je počela svoj nastup u Zlatnoj ligi nacija koja se održava u Sarajevu, saopšteno je iz Saveza sjedeće odbojke BiH.

U susretu sa Hrvatskom naš tim je slavio rezultatom 3:0, čime je tim koji predvodi Ifet Mahmutović na najbolji način startao takmičenje u kojem brani titulu najbolje reprezentacije u Evropi.

Prvi set prošao je bez većih problema za BiH obzirom da su slavili sa 25:15. U drugom setu reprezentativci Hrvatske su se probudili i do samog kraja imali aktivan rezultat, ali je iskustvo bh. tima presudilo, pa se u treći set otišlo nakon 25:22 za BiH.

U trećem setu do sredine utakmica ja je bila u egalu, ali su do kraja susreta bh. reprezentativci pojačali intenzitet i slavili sa 25:15.

Član bh. ekipe Mirzet Duran na kraju susreta je komentarisao nastup ekipe, ali i očekivanja u narednim mečevima.

Svaka utakmica koja je prva je uvijek među najtežim, ovo su naši stari protivnici, igrali smo puno puta. Teška utakmica, dobar protivnik, imali su u nekoliko puta dobar i pozitivan rezultat, ali igrali smo svoju igru i pobjedili. U nastavku takmičenja očekujemo sve jače i jače utakmice, večeras igramo protiv Srbije, a sutra imamo izuzetno dvije jake utakmice, protiv Poljske i naročito Njemačke.

Eventualnim pobjedama bi završili 90% ovog turnira. Naravno, u posljednjem susretu igramo protiv učesnice Paraolimpijskih Igara, reprezentacije Ukrajine koja je došla u najjačem sastavu, pa će ova utakmica biti kao jedno veliko finale”, kazao je Duran.

Očekivanja od bh. tima na ovom takmičenju su velika, a osim što je ovo takmičenje uvertira za Paraolimpijadu u Parizu, poseban momenat za Bosnu i Hercegovinu je prilika da osvoje četvrtu titulu pred domaćom publikom.

“Trenirali smo skoro čitavu godinu i imali intezivne pripreme prethodnih sedam dana. Vjerujemo da možemo odbraniti titulu i osvojiti četvrti trofej.”, dodao je na kraju Duran.

Podsjećamo, takmičenje Zlatna liga nacija održava se u Sarajevu od 24. do 26. maja, a na turniru učestvuju najbolje reprezentacije Evrope. Prve mečeve danas su odigrali Srbija i Poljska (3:1), te Ukrajina i Njemačka (2:3).

Takmičenje se nastavlja utakmicama između Njemačke i Poljske, te Hrvatske i Ukrajine, dok će Bosna i Hercegovina svoj drugi susret igrati večeras u 20 sati protiv reprezentacije Srbije.

Ulaz je otvoren i besplatan za sve gledaoce, a prenos ove utakmice moguće je gledati na BHRT.

(Reprezentacija.ba)