Senad Kreso, trener u penziji, komentariše aktuelnosti u fudbalu.

Ovaj put se dotakao načina na koji je FK Borac osvojio titulu, uz puno sudijskih odluka kroz cijelu sezonu.

Pred početak ove fudbalske premijerligaške sezone 2023 / 2024 sad već bivši predsjednik banjalučkog Borca Tegeltija najavio je da im je cilj osvajanje titule prvaka BiH. Naravno ništa neobično jer to je želja većine klubova u PL.

Pored dobrog trenera kojeg su već imali, formiran je za naše prilike i kvalitetan roster. To je bilo javno i vidljivo kao i kod ostalih klubova PL BiH. Ostalo što je takođjer bitno, ako ne i bitnije, i bez toga ne možeš biti u vrhu tabele (ili opstati) je skriveno od javnosti tj. sportska javnost realizaciju svega toga vidi tokom prvenstva, na mečevima.

To “skriveno” je konstantno realizovano tokom prvenstva u korist banjalučkog tima. To “skriveno ” nije bilo moguće realizovati bez debele podrške rukovodioca našeg fudbala i klimoglavaca u Izvršnom odboru, te “zla” za naš fudbal zvanog Komitet za sudije i suđenje.

Ta podrška je bila vidljiva skoro na svakom meču gdje su krajnji izvršioci bile sudije i njihovi “zaštitari” tokom i poslije meča tj. službena lica NFSBIH. Sudije su bez imalo stida, srama pa i bogobojaznosti kreirali stanje na terenu tokom meča i tako svjesno uticali na krajnji rezultat. “Zaštitari” isto tako, bez stida i srama štitili su ih u svojim izvještajima.

Uzmimo zadnji meč u Banja Luci, Borac – Igman 4:3. Ovaj meč je eklantantan primjer sudijskog bezobrazluka ili bolje rečeno sažetak svega onoga što se dešavalo na utakmicama banjalučkog Borca kada im je bila neophodna pomoć od saveza.

Iskreno, ne samo njima ali ponajviše njima.

Kompletno kolo se igralo u ponedjeljak, u isto vrijeme radi regularnosti, i to u ponedjeljak izgleda da bi predsjednik saveza (koji je prije toga bio na FIFA kongresu) predao šampionski pehar banjalučkom Borcu.

Znači nije bilo šanse da tu utakmicu Borac ne dobije pa da odloži slavlje kao šampion i to na zadnjem liga meču na Grbaavici. I desi se da rasterećeni Igman tokom meča poče da pravi probleme budućim slavljenicima čineći ih nervoznim.

Ta nervoza se prenijela na sudije koji odlučiše da sa svoje dvije skandalozne odluke (offside i penal ) ne dozvole da se planirano (još od avgusta 2023.) slavlje odgodi ne daj Bože na Grbavici.

Iskreno mislim da bi Borac pobijedio Igmana i bez sudijske pomoći. Vjerovatno su igrači Borca ušli u meč “neoprezno” znajući iz iskustva da ne mogu izgubiti jer tu je sudijska trojka koja to neće dozvoliti.

Međutim sa takvim pristupom doveli su sudije u neugodan, ali i naviknut položaj da su ovi morali brže bolje da intervenišu.

I na kraju predsjednik saveza je predao pehar fudbalerima Borca, a komotno može kada dođe u savez dati malu repliku pehara Komitetu za sudije i sudjenje.

A kup? Borac kao hoće duplu krunu, a ne bih rekao da se Zrinjski sa tim slaže. Ne bi bilo fer da zbog odnosa ta dva kluba tokom sezone 2023 / 2024 Zrinjski ostane kratkih rukava!” napisao je Kreso.

(Reprezentacija.ba)