Uoči sinoćnje utakmice između Engleske i BiH na terenu smo mogli vidjeti dobro poznato lice.

Zmajeve je u Newcastleu bodrio Asmir Begović (36) kojeg su engleske kolege pozvale da zajedno sa Joe Coleom bude u ulozi stručnog komentatora. Najbolji je to pokazatelj kako kotira u ovoj zemlji kao golman sa najdužim stažom, a posebno je interesantan i zbog iskustva koje ima braneći upravo za naš nacionalni tim.

Bili su još sa mnom Joe Cole i Jill Scott, fudbalske legende u Engleskoj. Bilo je lijepo, pričali smo o našoj reprezentaciji, državi, a i sam ambijent je bio posebna priča. St. James Park važi za jedan od najljepših stadiona u državi. Svakako da nije lijepo kada je na semaforu rezultat 3:0, ali treba imati i razumijevanja, ovi igrači su tek četiri-pet dana s novim seketorom. Bilo je dobrih momenata. Na kraju presudio je kvalitet Engleske, kaže Asmir Begović u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

Uprkos tome što i dalje brani na visokom nivou, Begovića iz dobro poznatih razloga nema reprezentaciji još od 2020. godine. Od tada izmijenjali su se brojni fudbaleri.

– Iz moje generacije danas su rijetki tu, neki više nikako ni ne igraju fudbal… Svejedno, bilo je lijepo vidjeti momke koji su danas reprezentativci, zbog obaveza nisam uspio baš sa svakim od njih da popričam, ali naravno da ih pratim sve. O Barbarezu isto tako ne treba trošiti riječi. Legenda je našeg fudbala, kao i svi s kojima radi, treba im dati podršku i što je najvažnije – vrijeme. Nadam se da dolaze bolji dani.

Sofascore je na osnovu svog algoritma ocijenio igrače, a u našoj selekciji kao najbolji pojedinac označen je – Nikola Vasilj. Golman St. Paulija preuzeo je ‘jedinicu’ otkako se umirovio Ibrahim Šehić.

Sasvim solidno je odradio svoj posao kao i cijeli tim, dodaje golman Queens Park Rangersa.

U prošloj sezoni Begović je branio dosta dobroj formi za svoj tim. Iako na leđima ima već 36 godina, o odlasku u mirovinu ni ne razmišlja, a u engleskim medijima šuška se kako ga želi upravo Newcastle na čijem stadionu je jučer bio. Ko zna, možda je posjetu iskoristio i za pregovore.

– Ugovor mi zvanično ističe krajem ovog mjeseca, situacija je otvorena, imam razgovore i sa Queens Park Rangersom. Vidjet ćemo, ništa ne mogu reći u ovom trenutku. Iako ću ubrzo napuniti 37., motivisan sam i želim nastaviti braniti. Vidim sebe još nekoliko godina na visokom nivou.

Posvećen je i svojoj golmanskoj akademiji koja i ovog ljeta organizuje specijalizovane kampove za mlade.

Misija je dati šansi djeci da se usavršavaju kao golmani. Dobro se radi, planirani su kampovi i ovog ljeta u nekoliko gradova i nadam se da će se pojaviti što više djece. Ne bi bilo sretnijeg od mene da neko od njih u budućnosti napravi karijeru i ostvari svoje snove kao što sam i ja. Treba im dati motiv, zaključuje Begović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)