Sergej Barbarez sa svojim karakterom, a posebno visinom od gotovo 1,90 m i težinom vjerovatno od oko 100 kilograma, sigurno da može podnijeti puno pritiska.

Dinu Merlina zovu “čarobnjak”, a i Sergej Barbarez očigledno će morati postati čarobanjak ako planira ispuniti očekivanja navijača. Jer javnost u njemu ne vidi samo selektora koji treba da izvuče reprezentaciju iz krize, nego osobu koja treba preporoditi kompletan bh. fudbal koji je godinama zarobljen u neuspjehu zbog nepotizma, lopovluka i nestručnosti.

A to je, ipak puno, čak i za njegovih cca 1,90m i 100kg.

Ako ćemo nastaviti pisati o reprezentaciji u estradnoj muzičkoj analogiji – Barbarez definitivno, pa da se i pomnoži sa 10, ne može biti “Merlin Čarobnjak” koji će popraviti sve stvari u bh. fudbalu. To ne može, ali zbog njega možemo pjevati pjesmu Kemala Montena “Vratio sam se živote”.

I neka bude dosta muzičke analogije za ovaj tekst.

Ono najvažnije što je Sergej Barbarez uspio na samom početku svog mandata je to da se navijači ponovo raduju utakmicama reprezentacije Bosne i Hercegovine. Bez obzira na nereferentne rezultate i nereferentni karakter utakmica protiv Engleske i Italije, Barbarez je osjetno već uspio stabilizovati reprezentaciju BiH.

Za razliku od mučne 2023. godine, pa i većeg dijela ranijih mandata Prosinečkog i Bajevića – reprezentacija Bosne i Hercegovine više nije “kanta za nabijanje”. Realno je da bi i ove dvije utakmice odigrali bolje da u ekipi nismo imali toliko novih imena – od samog selektora, pa do igrača koji su se prvi put upoznali u ovom sastavu.

Ali i u takvim okolnostima, zbog kojih ne treba raditi nikakve dublje analize, reprezentacija je izgledala bolje nego u većini kvalifikacionih utakmica u gore pomenutim periodima.

Foto: FS BiH

Barbarez i jeste kao svoj zadatak nametnuo to da stabilizuje reprezentaciju, da budemo disciplinovan i žilav protivnik protiv svake ekipe.

Utakmice protiv Engleske i Italije mogle su završiti i gore i bolje po nas, ali iako ih dakle ne treba dublje analizirati, ipak je zanimljiva sljedeća usporedba. Protiv Engleske i Italije smo napravili ukupno više šansi i primili manje golova nego u recimo dva kvalifikaciona duela protiv Luksemburga.

Za poboljšanje reprezentacije svakako je zaslužan i odličan skauting koji su Barbarez i pomoćnici napravili. Ipak, treba imati na umu da ova generacija igrača ima limite, ali da je već sada jasno da će sa Barbarezom gurati maksimalno do tih limita.

Ipak, za neke još veće podvige ovim igračima trebaju i veći klubovi, a upravo je stabilna reprezentacija i nastupi “do daske” u dresu reprezentacije idealan put da se obuku najskuplji europski dresovi.

Barbarezu i pomoćnicima sigurno će trebati još vremena da dodatno poslože stvari, jer vjenčanja, krštenja, suneti, korizme, svadbe, mevludi, godišnji odmori i ostali privatni događaji više ne mogu i ne smiju biti ispred reprezentacije.

Za igrače kojima je nacionalni tim prioritet, onda kada se sastav reprezentacije iskristališe, biće sasvim dovoljno vremena da se privatne obaveze isplaniraju u periodima mimo obaveza reprezentacije.

Do tada, uživajmo u optimizmu. Ali onom realnom optimizmu – uz shvatanje na kojem se niskom nivou već godinama nalaze naša reprezentacija i naš fudbal, te koliko je super teško napraviti bilo kakav rezultatski iskorak u europskim okvirima.

Stabilna reprezentacija koja nije kanta za nabijanje već bi bila veliki iskorak. A uspije li se način rada i razmišljanja iz A reprezentacije preliti na sve naše selekcije, pa i FS BiH i klubove, to bi bilo fantastično. Ali, to bi bilo već nerealno tražiti od Barbareza, Bajramovića i Spahića.

(Reprezentacija.ba)