Direktor reprezentacije BiH Emir Spahić govorio u razgovoru sa Adisom Hadžićem za Nova BH o spisku novog selektora Sergeja Barbareza, saradnji sa selektorom, najtežem trenutku u reprezentativnoj karijeri, zatim prethodniku Zvjezdanu Misimoviću, ali i budućnosti reprezentacije BiH.

Spahić je na samom početku kratko prokomentarisao spisak.

“To je ono što smo najavljivali i što smo pričali sve vrijeme otkako smo došli. Da ćemo raditi planski i da ćemo pripremati ekipu za duži period i to smo potvrdili sa ovim spiskom.”

Najteži trenutak u reprezentativnoj karijeri?

“Kad mi je bilo najteže? Kad mi je selektor Sušić rekao da ne računa više na mene. Evo to vam je ekskluziva. I to nikad nikome nisam rekao. Pape me nazvao i rekao mi ‘Ja tebe više ne trebam’. Ovako direktno. Samo mi je rekao da misli da sam, sada ne znam hoću li se tačno izaraziti, ali rekao je da sam neko ko direktno utiče na ekipu. Što jeste istina. Ja tu stvarno selektora Papeta baš poštujem, jer je bio iskren prema meni.

Ja znam da je to bilo delegirano i od Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Ljudi koji su napravili veliki pritisak na njega, u tom trenutku ne znam iz kojeg razloga. I normalno novinara. Kasnije me je kada smo izgubili utakmicu protiv Kipra, navečer nazvao i rekao ‘Ja hoću da se ti vratiš’. Ja sam ga pitao kako šefe da se ja sada vratim. Vi kažete da vam ja nisam više potreban, a meni 33 godine i igram u Bayer Leverkusenu. On mi samo govori da prespavam i da ćemo se čuti. I ja sam prvo rekao da neću. I onda me je napao moj otac, rekao mi je baš svašta ‘Ko si ti da ti nekome odbijaš da igraš, čovjek te ponovo zove, znači trebaš mu, treba te tvoj narod, šta sad ti ćeš reći ti si frajer’. Stvarno me je otac napao, katastrofa. To me strašno zabolilo. On je mene pitao ‘Šta si ti ljut na mene sada nešto?’. Ne šefe, ja nisam ljut.

Vi morate shvatiti da sam ja uvijek bio vojnik ovog Fudbalskog saveza. Da ste mi rekli sa 30 godina da se oprostim, ja bih rekao tako je kako je. Je li me bolilo, jeste. Zato što sam radio sve od srca. Da je bilo grešaka, sigurno je. Francuska, ja kada nisam umro poslije te utakmice. Otac i majka mi na tribinama, ja napravim penal. Neko kaže bio penal. Ja ne znam je li bio ili nije, ja znam kako sam se ojećao. I ja i otac i moja majka. Onda pročitate komentare, pa te kunu, vrijeđaju, svašta ti dođe u glavu. Teški momenti, koje ne možeš zaboraviti, ali najteži daleko je kada mi je selektor Pape rekao da ne računa na mene. 

Reprezentacija je doživjela promjene. Ima tu i novih igrača, a otišli su igrači poput Pjanića i Šehića. Kako je to išlo s njima?

“Ja sam zvao Ibrahima i Miralema. Trebalo je da čujem njihova razmišljanja da čujem njihov plan u budućnosti. Rekli su mi da se ne vide tu i da im je jako teško. Ne znam šta su oni prije mislili, a mi smo samo htjeli čuti da vidimo šta je s njima. Pjanić je kazao da je umoran i svašta mu se događalo. Smatra da je vrijeme da prepusti nekome mlađem mjesto. Hvala mu na svemu.

Ma početku smo stvaranja novog tima. Kako je bilo stvoriti ovaj spisak i izabrati ove igrače. Jesu li to igrači na koje se možemo osloniti?

“Što se tiče spiska, ja se tu u potpunosti oslanjam na selektora, njegove pomoćnike i skauting tim koji radi vrhunski posao. Rade ogroman posao i oni su bukvalno 24 sata na vezi. Želim vjerovati da smo izabrali dobro i da će to biti okosnica ekipe. Normalno da će se ekipa mijenjati. Imate tu Edina Džeku koji ima 38 godina. Jasno je da na njega možemo računati još godinu ili dvije. Ja bih bio najsretniji da može igrati još 10 godina. Kada ga vidite na terenu – sve je jasno. On kada stane, onda znate da su to dva igrača manje jer ga moraju čuvati dvojica. Volio bih da to traje dugo, ali godine rade svoje, vrijeme radi svoje. Morat ćemo i tu tražiti opcije.”

Šta kaže Džeko kada ste ga obavijestili da ste tu?

“Ja ga nisam obavijestio. Ja sam ga pustio da pročita. Sa Edinom sam u kontaktu godinama i imamo prijateljski odnos. Načuo je za naš dolazak.”

Prethodnik Zvjezdan Misimović je možda imao pogrešne procjene za selektor, ali za igrače mu se mora skinuti kapa.

“Žao mi je što priču između mene i Zvjezdana većina medija predstavlja kao neprijateljsku. To nije istina. Zvjezdan je radio svoj posao kako je radio i imao je viziju svog posla. Smatram da je napravio dosta dobrih stvari. Doveo je Ahmedhodžića, Hadžikadunića, Huseinbašića. Koliko je još imao pokušaja, ja to ne znam. Nisam pričao sa Zvjezdanom na tu temu, ali sigurno da hoću. Želim da vidim šta je on tu počeo i mogu li ja to nastaviti.”

Cijeli video pogledajte na NOVA BH ispod.

(Reprezentacija.ba)