Atalanta našeg Seada Kolašinca (30) igrat će finale Europa Lige protiv Bayer Leverkusena, a za Kolašinca će to biti drugo finale ovog takmičenja.

Atalanta je u polufinalu eliminisala Marseille sa ukupnih 4:1, dok je Bayer bio bolji od Rome sa 4:2. Kolašinac zbog povrede nije igrao revanš zbog povrede, a neka predviđanja govore da će biti spreman za finalni duel.

Za Kolašinca će ovo biti drugo finale Europa Lige. Prvo je igrao 2019. godine kada su se u finalu sastali Chelsea i njegov Arsenal. Plavci su slavili sa 4:1 i osvojili Europa Ligu.

Prošle godine BiH je imala dva predstavnika u finalima europskih klupskih takmičena. Edin Džeko je sa Interom igrao finale Lige Šampiona protiv Man. Citya koji je slavio sa minimalnih 1:0.

Drugi predstavnik bio je Benjamin Tahirović. Bh. veznjak je bio na klupi u finalu Europa Lige između Seville i Rome. Meč je završen remijem 1:1, ali je Roma bila bolja u penalima i Tahirović je osvojio Europa Ligu.

U posljednjih deset godina još se izdvaja jedan nastup bh. igrača u finalima. Miralem Pjanić je 2017. godine bio učesnik finala Lige Šampiona u duelu njegovog Juventusa i Real Madrida. Real je pobijedio sa 4:1.

Ovogodišnje finale Europa Lige između Atalante i Bayer Leverkusena igra se 22. maja u Dublinu.

Finale Lige Šampiona u kojem se sastaju Real Madrid i Bor. Dortmund na rasporedu je 1. juna na Webleyu.

U finalu Konf. Lige sastaju se Fiorentina i Olympiacos. Taj meč se igra 29. maja u Atini.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16