Sergej Barbarez (52) u petak je u Hamburgu gledao lokalni derbi između HSV-a i St. Paulija koji je završen pobjedom gostiju 0:1.

Barbarez je na terenu na suprotnim stranama gledao naša dva Zmaja, a imao je priliku vidjeti naravno i mnoge prijatelje i bivše saigrače iz HSV-a za koji je igrao šest godina.

Naš selektor se susreo tako sa Ivicom Olićem, koji je baš nedavno za Reprezentacija.ba govorio o Barbarezu, ali i iskustvima rada u hrvatskoj reprezentaciji gdje je pomoćnik Zlatku Daliću. Model za koji su se opredjelili u FS BiH sa Barbarezom koji će u timu imati druge bivše reprezentativce u Hrvatskoj je prisutan već godinama. Tako se u stručnom štabu Zlatka Dalića uz Olića nalaze još i Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka…

– Ne ide bez toga. Kada je reprezentacija u pitanju, tu moraju biti ljudi koji znaju šta je nositi taj dres, šta je dobra atmosfera… Nije to samo kod nas prisutno. Vidio sam da je i Matjaž Kek u Sloveniji okupio također poznata imena, i to ona koja su relativno skoro završila karijeru. Ovo s Barbarezom je šansa da se fudbal u BiH postavi na zdrave temelje. On je sam, koliko sam pratio, rekao da reprezentacija neće biti skup onih najboljih već onih koji najviše žele. Oni koji bi na jedno okupljanje došli, na drugo ne bi i slično, vjerovatno će se sami odstraniti, ali najvažnije je raditi na atmosferi i da igračima bude za ponos da igraju za svoju zemlju. Neće biti lako. Već prije Evropskog prvenstva biće teške dvije prijateljske utakmice, pa odlični protivnici u Ligi nacija. Nekada neće sve izgledati kako biste željeli. Treba biti strpljiv.

Cijeli intervju pročitajte na linku ispod.

Kada je riječ o samoj utakmici. Dennis Hadžikadunić (25) je proveo svih 90 minuta na terenu u timu HSV-a te od Sofascore dobio ocjenu 7.2. Nikola Vasilj (28) je branio cijeli meč za goste i u sudijskoj nadoknadi odbranio penal. Vasilj je od Sofascore dobio ocjenu 7.4 i bio je najbolje ocijenjeni igrač svoje ekipe.

U narednom kolu St. Pauli dočekuje Osnabruck, dok će HSV gostovati Paderbornu. St. Pauli je siguran putnik za Bundesligu, dok u HSV-u ne mogu biti tako optimistični.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16