Bosna i Hercegovina će u junu odigrati dva jaka prijateljska meča protiv Engleske i Italije.

Novi selektor Zmajeva Sergej Barbarez (52) debi će imati 3. juna u Newcastleu protiv Engleske, a za 8. juni zakazan je prijateljski dvoboj sa Italijom u Empoliju.

S obzirom da će ovo Englezima i Talijanima biti posljednje provjere pred nastup na EURO 2024, jasno je da našu selekciju očekuju izuzetno paklene i teške utakmice.

Engleze predvode zvijezde Reala, Bayerna, Man. Cityja…

Englezi su u martu igrali prijateljske utakmice sa Brazilom (0:1) i Belgijom (2:2), a selektor Gareth Southgate je računao na sljedeće igrače:

Golmani: Sam Johnstone (Crystal Palace), Jordan Pickford (Everton), Aaron Ramsdale (Arsenal)

Odbrana: Jarrad Branthwaite (Everton), Ben Chilwell (Chelsea), Lewis Dunk (Brighton & Hove Albion), Joe Gomez (Liverpool), Ezri Konsa (Aston Villa), Harry Maguire (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kyle Walker (Manchester City)

Vezni red: Jude Bellingham (Real Madrid), Conor Gallagher (Chelsea), Jordan Henderson (Ajax), James Maddison (Tottenham Hotspur), Declan Rice (Arsenal)

Napad: Jarrod Bowen (West Ham United) Phil Foden (Manchester City), Anthony Gordon (Newcastle United), Harry Kane (Bayern Munchen), Cole Palmer (Chelsea), Marcus Rashford (Manchester United), Bukayo Saka (Arsenal), Ivan Toney (Brentford), Ollie Watkins (Aston Villa).

Mediji u Engleskoj javljaju da će gotovo svi igrači sa spomenutog spiska konkurisati za meč sa BiH, dok će svoje mjesto u rosteru vjerovatno naći i sjajni desni bek Trent Alexander-Arnold (Liverpool) koji nije igrao protiv Belgije i Brazila zbog povrede.

Vrijednost reprezenacije Engleske prema Transfermarktu iznosi milijardu i 470 miliona eura.

Najskuplji igrač selekcije Engleske je Jude Bellingham sa vrijedošću od 180 miliona eura.

U kvalifikacijama za EURO 2024 zauzeli su prvo mjesto u grupi C sa 20 bodova. Imali su skor od šet pobjeda i dva remija, a za protivnike su imali selekcije Italije, Ukrajine, Sj. Makedonije i Malte. Prvi strijelac u kvalifikacijama za EURO 2024 bio je Harry Kane sa osam golova.

Prethodno su u Ligi A Nacija igrali u grupi sa Italijom, Njemačkom i Mađarskom te zauzeli posljednje mjesto i ispali u Ligu B. Ostvarili su tri remija i tri poraza.

Englezi će na EURO 2024 igrati u grupi sa Danskom, Slovenijom i Srbijom.

Talijani vrijede više od 700 miliona eura

Talijani su u martu igrali dva prijateljska meča sa Ekvadorom (2:0) i Venecuelom (2:1), a selektor Luciano Spalleti je računao na sljedeće igrače:

Golmani: Marco Carnesecchi (Atalanta), Gianluigi Donnarumma (Paris Saint-Germain), Alex Meret (Napoli), Guglielmo Vicario (Tottenham Hotspur)

Odbrana: Francesco Acerbi (Inter Milan), Alessandro Bastoni (Inter), Raoul Bellanova (Torino), Alessandro Buongiorno (Torino), Andrea Cambiaso (Juventus), Matteo Darmian (Inter), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Federico Dimarco (Inter), Giorgio Scalvini (Atalanta), Destiny Udogie (Tottenham)

Vezni red: Nicolo Barella (Inter Milan), Giacomo Bonaventura (Fiorentina), Michael Folorunsho (Verona), Davide Frattesi (Inter), Jorginho (Arsenal), Manuel Locatelli (Juventus), Lorenzo Pellegrini (AS Roma)

Napad: Federico Chiesa (Juventus), Lorenzo Lucca (Udinese), Riccardo Orsolini (Bologna), Giacomo Raspadori (Napoli), Mateo Retegui (Genoa), Mattia Zaccagni (Lazio), Nicolo Zaniolo (Aston Villa)

Talijanski mediji pišu da će Spalleti za duel sa BiH i Turskom (4. juni) pozvati većinu igrača koji su se našli na prethodnom spisku.

Vrijednost reprezentacije Italije prema Transfermarktu iznosi 757 miliona eura.

Najskuplji igrač selekcije Italije je Nicolo Barella sa 75 miliona eura.

U kvalifikacijama za EURO 2024 zauzeli su drugo mjesto u grupi C sa 14 bodova. Ostvarili su četiri pobjede, dva remija i dva poraza, a za protivnike su imali Englesku, Ukrajinu, Sj. Makedoniju i Maltu. Prvi strijelac Italije u kvalifikacijama za EURO 2024 bio je Davide Fratessi sa tri gola.

Prethodno su u Ligi A Nacija zauzeli prvo mjesto u grupi sa Njemačkom, Mađarskom i Engleskom. Imali su tri pobjede, dva remija i poraz.

Italija će na EURO 2024 igrati u grupi sa Španijom, Hrvatskom i Albanijom.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16