Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH danas će zasjedati i odlučivati o novom selektoru reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Iako se očekivalo kako će Savo Milošević dobiti novi, četvorogodišnji ugovor, potpredsjdnik FS BiH Irfan Durić još je prošle sedmice za Reprezentacija.ba najavio promjenu i kvalitetno rješenje.

Izgleda da je u IO FS BiH prevagnuo stav da se reprezentaciji omogući mir nakon što smo u 16 mjeseci sa četiri selektora imali tri pobjede.

Prema pravilnicima FS BiH kandidate za selektora predlaže stručna komisija, a onda ih izglasavaju članovi Izvršnog odbora. Nije poznato ko u ovom trenutku čini stručnu komisiju, ali je poznato da se kao prvi kandidat spominje se Sergej Barbarez i njegovo imenovanje se očekuje danas.

Kao njegovi saradnici spominjani su Vedad Ibišević, Zlatan Bajramović, Mirko Hrgović i Kenan Hasagaić. Ibišević je nedavno potpisao ugovor u SAD-u sa New York RB, te saznajemo kako nema mogućnosti da se prihvati posla u reprezentaciji unatoč želji. I Bajramović ima želju da radi, dobio je navodno i saglasnost kolega u Karlsruheu, ali i on još nema potvrdu kluba. Kada se kaže kluba – misli se na predsjednika i upravni odbor. Hrgović i Hasagić nemaju prepreke.

Zbog nemogućnsti Saveza da dovede jedan stručni štab koji je sa nekim drugim reprezentacijama već pravio rezultate, te činjenice kako Sergej Barbarez ipak nema trenersko iskustvo – pitanje njegovog stručnog štaba možda je i glavna tema.

Zmajevi imaju dvije želje

Zmajevi su kako vidimo kroz niz razgovora zasićeni neadekvnatnog rada u reprezentaciji koji gledaju već godinama, nelogičnog biranja igrača u sastav, banalnih taktičkih pogrešaka, raskalašenosti pojedinih starijih igrača…

Imaju jednu glavnu želju – selektora koji će taktički izvući maksimum od ekipe, te još jednu sporednu, ali vrlo važnu – da imaju selektora koji će se pobrinuti da se stvori porodična atmosfera u ekipi.

“Mislim da većina nas zna probleme oko nacionalnog tima.” napisao je prošle godine Ahemedhodžić u vrijeme bojkota, a nakon što ga je Faruk Hadžibegić ostavio na klupi iza Siniše Saničanina.

Sa sjajnim mladim momcima koji su apsolutno predati profesionalizmu i želji da naprave rezutlat sa Bosnom i Hercegovinom to i ne bi trebalo da bude tako teško.

Dedić, Demirović, Tahirović, Ahmedhodžić, Bašić, Gazibegović, Hadžikadunić, Huseinbašić, Varešanović, … sigurno mogu činiti kičmu ekipe koja će biti konkurentna protiv barem protiv reprezentacija druge i treće europske klase. A sigurno i više.

Njihove emocije poslije utakmice protiv Ukrajine su jasno pokazale koliko im je stalo.

Vico Zeljković će se obratiti medijima danas u 17,00 sati u FS BiH.

(Reprezentacija.ba)