Vahid Halilhodžić (71) u opširnom izlaganju za Dnevni Avaz dotakao se posljednjeg poraza BiH protiv Ukrajine, ali i cjelokupnog stanja u našem fudbalu.

Vaha hvali jednu fazu naše igre, ali smatra da je utakmica taktički izgubljena.

“Prvo poluvrijeme je izgledalo relativno kvalitetno. Pogotovo do gola. Po prvi put sam osjetio veliku želju, volju igrača, borbenost, ono zajedništvo koje je nekad i nedostajalo. I onog momenta kad je pao gol, sve se to kao kula od karata srušilo. Ekipa je počela neorganizovano igrati i na kraju izgubila. Čujem da su tu izmjene neke napravljene koje su možda utjecale na stabilnost ekipe. Bile su i neke povrede, a primijetio sam da i fizička spremnost kod igrača nije u najboljem stanju. Poslije svakog šprinta, pogotovo u drugom dijelu, zadihani budu. Ili su umorni ili fizički loše pripremljeni, teško je to reći” kazao je Halilhodžić, a onda objasnio gdje se pogriješilo.

“Međutim, jedna pouka je kada takvu utakmicu igraš, kada imaš rezultat, ne možeš primiti dva gola iz kontranapada. To je neprihvatljivo u modernom fudbalu. Trebaš se tako organizovati da nastojiš napadati, ali defanzivni sistem bude na mjestu. Ne možeš tako lagano dopustiti da igrači budu slobodni u šesnaestercu. Trebalo je imati loptu u nogama, iako si imao prednost, pa nastaviti igru pa možda i drugi gol postići koji bi bio definitivan. U svakom slučaju, da baza ostane čvrsta, pa čekati da protivnik napravi kobnu grešku i da se otvore, a onda da se napravi kontranapad, koji će donijeti priliku za drugi gol. Trebalo se drugačije taktički odigrati kada se imao rezultat. Ne bi se trebalo nikoga napadati pojedinačno jer se onda svima može naći mana. Lijeva strana je bila potpuno prazna za taj gol. Ako je igrač ostao u napad, morao ga je neko pokriti na mjestu. Da se napravi ta rotacija. Ne možeš dozvoliti da kad napadneš ostavljaš praznine.” rekao je Vaha za Dnevni Avaz.

Smatra da poznavaoci modernog fudbala iz naše države i regiona moraju pomoći napretku ovog sporta u Bosni i Hercegovini, što bi zaustavilo i to da naši igrači igraju za druge reprezentacije.

Cijeli intervju pročitajte na Dnevnom Avazu ovdje.

(Reprezentacija.ba)