Legendarni bh. sportski novinar i komentator Sabahudin Topalbećirević osjetio je potrebu da iznese svoje mišljenje koje je možda suprotno trenutnom slabom raspoloženju i pesimizmu koje vlada u i oko reprezentacije BiH.

BiH 21. marta igra protiv Ukrajine na svom terenu, te ne bi bilo govora ni o čemu drugom nego o tome da smo favoriti, da se baš ne radi o vještački proizvedenom momentu u kojem je reprezentacija BiH u velikoj krizi zbog amaterskog rukovođenja i promjene tri selektora u jednim kvalifikacijama.

No, i u tim okolnostima, naši igrači su svjesni da loši rezultati nisu realan pokazatelj kvalitete, te sigurno imaju dovoljno fudbalskog znanja u nogama da se presaberu i pokažu zube protivniku. Istina neugodnom, ali protivniku koji je bez većeg rezultata u posljednjim kvalifikacijama i Ligi nacija.

Baho poziva na opštu mobilizaciju naših snaga i nabraja objektivne argumente na strani BiH.

“Ermedin Demirović je trenutno četvrti na listi strijelaca Bundes Lige, Edin Džeko prvi u Turskoj. Miralem Pjanić još uvijek može odigrati sjajne utakmice sa 33 godine. Amar Dedić kapiten Salzburga, Sead Kolašinac ima ogromno iskustvo iza sebe baš kao i Stevanović, Krunić, Cimirot, Gojak, Prevljak, Hadžikadunić, Ahmedhodžić, Čivić, Bešić, Varešanović, Rahmanović, Hajradinović, Mujakić, Prcić, Duljević, Šehić, Pirić, Tabaković…

Sigurno sam zaboravio nekoga, da ne zamjere.

Došli su neki novi mladi igrači poput Tahirovića, Huseinbašića, Hamulića, neki čekaju kao zapete puške dok neke treba pozvati da ne ni igrali za druge zemlje.

Ko je nama nametnuo mišljenje da mi nemamo šansi protiv Ukrajine u našoj državi? Ko se to igra sa navijačima kojima je ova reprezentacija svetinja?

Ja ne želim i ne mogu da vjerujem da u Savezu postoji jedan čovjek kako god se on zvao, a da može raditi protiv vlastite zemlje i ekipe na čijem je čelu. Možda sam naivan ali ne mogu.

Ja želim da vjerujem da imamo snage, inata, ponosa malo da “zbijemo redove” i pokažemo da možemo. Da se igrači pogledaju u ogledalo, shvate da mogu igrati Evropsko prvenstvo o čemu bi sutra pričali svojoj djeci, unučadima.

Želim vjerovati da selektor Milošević svaki dan razgovara sa igračima, gleda utakmice Ukrajine. Kažu da dobro pjeva, neka zapjeva kad se plasiramo na EP.

Ja bih zvao i Višču, možda će mi neko i zamjeriti ali činjenica je da igra, daje golove, ima iskustvo. Sve bih u životu poduzeo samo da se plasiramo. Ali to je samo moje mišljenje o utakmicama koje dolaze. I ništa više.” napisao je javno Topalbećirević.

(Reprezentacija.ba)