Reprezentacija BiH se nalazi u najvećoj krizi od svog postojanja. Selektor Savo Milošević pristao je preuzeti selekciju BiH očigledno bez da dovoljno poznaje naš igrački kadar, pa i nakon četiri utakmice na kormilu Zmajeva slušamo o novim dojmovima o igračkom kadru koje selektor i vodstvo saveza doživljavaju.

Selektor je propustio priliku da u posljednja četiri duela kvalifikacija za EURO 2024 uigra ekipu za baraž koji nas čeka u martu, pa je potpuno nejasno kakav igrački kadar ima u svojoj viziji, osim najave da ćemo gledati “najdosadniji mogući fudbal”.

U takvim idejama selektoru bi možda za igru na rezultat protiv Ukrajine pomogli i oni iskusniji igrači koji nisu već duže u reprezentaciji, a i danas aktivno igraju fudbal. Posebno oni poput Edina Višće, Milana Đurića, Ermina Bičakčića, Asmira Begovića koji igraju u klubovima iz liga koje su jače nego li većina u kojima igraju trenutni igrača na spisku Miloševića.

Kada u kvalifikacijama gubite dva puta od Luksemburga, a pri tome kroz reprezentaciju prođe više od 40 igrača, pravila očigledno više nema. Zato smo se podsjetili gdje su “seniori Bosne i Hercegovine” i u kakvoj su trenutno formi.

Haris Medunjanin (38) igra treću špansku ligu u kojoj je u 16 utakmica zabio sedam golova i asistirao šest puta. Fudbaler Castellona. Medunjanin je zabio devet golova za BiH u u 60 uakmica. Posljednji put je igrao prijateljske utakmice protiv Bugarske i Senegala u mandatu Roberta Prosinečkog. Bila je to 2018. godina.

Milan Đurić (33) je ove sezone odigrao 15 utakmica za Veronu u Italiji. Zabio je četiri gola te dva puta asistirao. Verona je trenutno na 18. mjestu u Seriji A sa 11 bodova. Đurić je kapiten svoje ekipe. Milan je za BiH odigrao 15 utakmica i postigao sedam golova. Zadnji put je igrao u oktobru 2020. godine protiv Nizozemske u Ligi Nacija, a u maju 2022. godine se oprostio od reprezentacije.

Asmir Begović (36) je ove sezone branio u 20 utakmica za QPR u engleskom Championshipu. Pet puta je sačuvao svoju mrežu, a njegov tim je trenutno 22. poziciji sa 19 bodova. Begović je kapiten svoje ekipe. Asmir je za BiH branio 63 puta te u 26 navrata nije primio gol. Posljednji put je branio u septembru 2020. godine protiv Poljske u Ligi Nacija.

Edin Višća (33) je ove sezone odigrao 15 utakmica za turski Trabzon, postigao dva gola te dodao četiri asistencije. Trabzon je trenutno četvrti u Turskoj sa 26 osvojenih bodova. Edin je za BiH odigrao 55 utakmica i zabio 10 golova. Posljednji put je nastupio u novembru 2020. godine protiv Nizozemske u Ligi Nacija, a u maju 2021. godine se oprostio od reprezentacije.

Ermin Bičakčić (33) je u oktobru ove godine potpisao za Eintracht iz Braunschweiga i za njemačkog drugoligaša je odigrao šest utakmica i postigao jedan gol. Eintracht je trenutno na 17. mjestu u 2. Bundesligi sa 11 bodova. Ermin je za BiH odigrao 35 utakmica i zabio tri gola. Posljednji put je nastupio u septembru 2020. godine protiv Poljske u meču Lige Nacija.

Ervin Zukanović (36) je ove sezone odigrao 10 utakmica za grčki Asteras, postigao gol i asistirao. Njegov tim je trenutno šesti na tabeli sa 17 bodova. Ervin je za BiH nastupio u 38 utakmica. Posljednji put je igrao u septembru 2019. godine protiv Armenije u kvalifikacijama za EURO. Od reprezentacije BiH se oprostio u oktobru 2020. godine.

BiH će u martu pokušati preko dvije utakmice baraža izboriti plasman na EURO 2024 u Njemačkoj. Prvo igramo protiv Ukrajine 21. marta na svom terenu, a pobijedimo li – za plasman na EURO 2024 u drugom meču igraćemo protiv Islanda ili Izraela.

(Reprezentacija.ba)