Povodom početka nove sezone Prvenstva Bosne i Hercegovine za košarkaše i košarkašice, danas je u prostorijama Košarkaškog saveza BiH upriličena press-konferencija.

Prisutnima su se obratili predsjednik i potpredsjednik Upravnog odbora KSBiH Dalibor Miloš i Aid Berbić, kao i stručni saradnik za marketing KSBiH Vedran Peršić.

Rejting Košarkaškog saveza BiH izuzetno je nizak nakon što su Zmajevi ove godine govorili o lošim uslovima rada koje im je obezbijedila ova organizacija. Ova press konferencija govorila je o nekim pomacima.

“Kod Prvenstva BiH za muškarce u prvoj fazi učestvuje 12 ekipa. Poslije prvog dijela, koji se igra dvokružno, pet prvoplasiranih igra zajedno s Igokeom Ligu za prvaka, a šest posljednjih će igrati Ligu za opstanak. Dakle, jedino šestoplasirana ekipa neće igrati doigravanje. Iz najvišeg ranga ispast će jedna ekipa. Što se tiče doigravanja, tu će igrati četiri najbolja tima iz Lige za prvaka. Na osnovu toga odredit će se spisak učesnika međunarodnih takmičenja. Prvoplasirana ekipa iz prve faze takmičenja, nakon 22 kola, automatski stiče pravo igranja u ABA 2 ligi, dok će plasman ostalih biti poredan na osnovu osvojenih mjesta u Ligi za prvaka”, istakao je Aid Berbić u uvodu konferencije.

Zatim je prepustio riječ Vedranu Peršiću, koji je predstavio aktivnosti KSBiH na polju marketinga:

“Dosta toga je urađeno u posljednjih šest mjeseci. Pokrenuli smo web shop ovog ljeta i to je pokazalo da postoji interes navijača za artikle i sadržaj koji Košarkaški savez može da ponudi. U tom smjeru ćemo se nastaviti razvijati, kako bismo mogli komunicirati s navijačima i dati im rekvizite koje žele. Druga stvar koju želim pomenuti je aplikacija, koja će uskoro biti u ponudi preko App Storea, Googlea Storea, itd… Aplikacija je trenutno u testnoj fazi, a može ponuditi ljubiteljima košarke aktuelnosti, statistike uživo i gemifikaciju. Bit će moderna i prilagođena navijačima. Također, od ove sezone Savez uvodi nagrade Igrač mjeseca i Tim mjeseca. Podijelit će se 19 nagrada za igrač/igračica mjeseca i 19 nagrada za ekipe u obje konkurencije”. 

Predsjednik KSBiH Dalibor Miloš je istakao:

“Vrlo blizu smo potpisa ugovora za 3×3 državno prvenstvo u basketu. Nakon toga bi krenuli i sa certificiranjem postojećih 3×3 turnira i stavljanjem istih u naš kalendar. Blizu smo dogovora i s jednom TV kućom u vezi prenosa utakmica Prvenstva BiH za košarkaše, kao i generalnog sponzora lige. Kreće i Liga mladih. Dakle, puno stvari smo pokrenuli”, rekao je Miloš i zatim prokomentarisao nastup muške reprezentacije u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre :

“Reprezentacija je imala veoma dobru igru, jedna lopta nam je nedostajala da prođemo u kvalifikacije. U svakom slučaju, mislimo da je to bio dobar rad selektora i tima. Moje osobno mišljenje je da tu imamo još dosta prostora i potencijala, pogotovo u domaćoj ligi. Neke igrače i potcjenjujemo, već ih poštujemo tek kada odu negdje vani”, konstatovao je predsjednik KSBiH.

Također je dodao da je dogovorena isplata potraživanja od strane bivšeg selektora Vedrana Bosnića u ratama, što će svakako olakšati rad Saveza. Dalibor Miloš je naglasio kako i postoji želja za organizacijom sastanka u Sarajevu između predstavnika svih nacionalnih saveza u regionu, kao i ABA lige.