Dijelom zbog lične lijepe prirode i dobrog kućnog odgoja, a dijelom zbog onog što je naučio na zapadu Edin Džeko se tokom reprezentativne karijere nikada nije miješao u posao koji nije njegov.

U javnosti se Džeko nikada nije miješao u selektorski posao, niti posao Fudbalskog saveza BiH, čak ni onda kada je u sebi osjećao i najveću ljutnju.

Njegov komentar o stvarima koje se ne tiču direktno fudbalske igre svodio se samo na ono što bi rekao na press konferenciji prije utakmice, ili u direktnom susretu sa novinarima poslije utakmice. Nikada u ovih više od 15 godina reprezentativne i klupske karijere Džeko nije nekom svojom izjavom pokvario stanje u svom kolektivu.

No čak ni u najcrnjim danima reprezentacije Bosne i Hercegovine nismo bili u situaciji da se sa kormila reprezentacije otjera čovjek koji ima rezultate i kontinuitet i kojeg vole i hvale igrači, ili da se od decembra do oktobra na kormilu reprezentacije promijene čak četiri selektora.

“Vidimo da nam Meho Kodro može mnogo pomoći” rekao je Edin Džeko uoči utakmice protiv Lihtenštajna, prve Kodrine utakmice. A onda je Kodro kojeg je Džeko pohvalio dobio otkaz.

Ova izjava sa jedne strane, te njoj suprotni potezi FS BiH sa druge strane dovoljni su da se svaki ljubitelj fudbala u ovoj državi zapita – da li to fudbalski anonimusi koji vedre i oblače misle da znaju bolje od jednog Edina Džeke koji je prošao i upoznao način rada u najboljim fudbalskim državama i centrima na svijetu poput Njemačke, Engleske, Italije… Uz to tamo i dominirao.

Edine pređi preko svog profesionalizma i odgoja i reci javno svoje mišljenje o potezima FS BiH. Da ne bude kasno…

Nije se lako spustiti sa svog nivoa, kao ni izaći iz svoje zone komfora, ali kako je Ivo Andrić davno napisao “Ko je mislio biti rahat, nije se ni trebao rađati u Bosni”.

(Reprezentacija.ba)