Prve utakmice u mandatu uvijek su teške za svakog selektora, jer mnoge igrače potpuno upoznate tek onda kada ih direktno vodite na utakmici.

Meho Kodro nije imao priliku testirati igrače na prijateljskim utakmicama, jer je svoj debi nažalost morao imati odmah u kvalifikacijama, i to praktično nakon 2-3 treninga. Zato, iako smo protiv Lihtenštajna gledali jednu tešku i tromu utakmicu – najvažnije je da smo pobijedili i prekinuli crni niz od tri vezana poraza. Selektor je pametniji za jednu utakmicu, a igrači su poboljšali svoje samopouzdanje.

Ako bi tražili šta nije bilo dobro, onda treba reći da je BiH protiv Lihtenštajna u Zenici kao svoje najveće mane pokazala sporu igru i statičnu sredinu terena. Ni sjena od one ekipe kakvu smo gledali u prvom kolu – kada je BiH sa 3:0 zgazila Island.

“Na samom kraju utakmice vidjeli smo bolji fudbal, onda kada smo na terenu vidjeli ekipu za koju smo očekivali da će biti startna. Mladi bočni igrači Dedić i Gazibegović su promijenili ritam, Tahirović također, igrači su vraćeni na svoja prirodna mjesta i to je izgledalo bolje. Demirović je izgledao bolje kada je bio bliže Džeki, nego kada je on bio lijevo” analizirao je naš nastup Dželaludin Muharemović nakon utakmice.

Kao logično rješenje za Mehu Kodru nameće se da iz te pobjede od 3:0 nad Islandom iz prvog kola “pokupi” najbolje što je naša reprezentacija imala. Za razliku od sastava protiv Lihtenštajna, u sredini su umjesto Pjanića, Nalića i Demirovića mjesto imali Tahirović, Hadžiahmetović i Gazibegović.

Tada smo igrali u sastavu Šehić – Saničanin, Ahmedhodžić, Miličević – Krunić, Tahirović, Hažiahmetović, Gazibegović, Dedić – Prevljak, Demirović

Dedić i Gazibegović su sjajno držali ritam ekipe prodorima na krilnim pozicijama, dok je vezni red sa Tahirovićem i Hadžiahmetovićem uz Krunića izgledao nemjerljivo pokretljiviji i produktivniji nego ovaj sa Pjanićem, Krunićem i Nalićem. Ne smije se ne napisati da je Nalić protiv Lihtenštajna unosio živost u igru.

Iako je selektor hvalio hibridnu lijevu stranu sa Kolašincem i Demirovićem, više bi voljeli vidjeti igru kakvu smo u prvom duelu protiv Islanda imali sa Gazibegovićem na lijevoj strani. Kada je riječ o samoj sredini terena – Miralem Pjanić u svakom trenutku svojim genijalnim pasovima iz drugog plana može riješiti utakmicu, no sve češće u analizama nakon loših rezultata postaje upitno je da li je isplativo ići sa umjetnikom na teren u utakmicama u kojima moramo da puno trčimo i “tučemo” se sa protivnikom.

Opet teško je bilo kojem selektoru izostaviti ga iz igre bez obzira koliko je ukupno koristan za ekipu, jer i onda kada ništa ne ide, uvijek postoji opcija da Mire dugom, brzom i neočekivanom loptom dovede našu reprezentaciju do gol šanse. Možda je rješenje Pjanića staviti na “šesticu” kako to voli reći Kodro, a Krunića pustiti na “desetku”, odnosno razriješiti defanzivnih zadataka i pustiti ga da igra neku vrstu polušpica iza Edina Džeke, kako nekad igra u Milanu. Sličnije toj poziciji je igrao u pobjedi nad Islandom 3:0 kada je dao dva gola.

Puno glavobolja za Kodru, jer onda nemamo nijednog golgetera koji će uz Džeku koristiti prodore i centaršuteve Dedića i Gazibegovića.

Ono što je definitivno jasno je da će promjena biti. “Malo ćemo se prilagoditi protivniku, ali više ćemo pažnje posvetiti našim jačim stranama. Tako da biće promjena, ali ne baš radikalnih u odnosu na prošlu utakmicu” najavio je Meho Kodro.

Ipak, za dugoročni rezultat važno je i da selektor nametne početnih 11 koje će forsirati i uigravati, jer sa tri selektora u manje od godinu dana od kojih svaki ima nešto svoje u postavljanju igre, reprezentacija BiH teško može stvoriti stabilnost u igri.

>>> Napravi i podijeli svoj tim na “moj tim” reprezentacija.ba stranici

Iskusni selektor na suprotnoj strani Age Hareide još je bolje do sada upoznao svoje igrače, posebno njihove loše strane – ima tri poraza u tri meča. Što mu je prvi put, jer je u svojoj selektorskoj karijeri samo dva puta imao po dva poraza zaredom u relativno dugim mandatima u reprezentacijama Danske i Norveške. Iako je iskusan i dobar trener, neće mu biti lako izvući ekipu iz krize, jer Island ne pamti veću pobjedu već tri godine – otkada su kući 2020. godine sa 2:1 pobijedili Rumuniju u EURO kvalifikacijama.

Island u njegovom mandatu igra sa četiri igrača u zadnoj liniji, što im je i inače njihov stil igre. Šta to sve znači za Mehu Kodru vidjećemo večeras.

Island – BiH, 20,45 sati.

Tabelu, raspored i statistiku EURO 2024 kvalifikacija pogledajte na linku ispod

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16