Meho Kodro je 2008. godine na početku svoje trenerske karijere dobio priliku voditi Bosnu i Hercegovinu.

Imao je tada 40 godina i do danas je najmlađi trener koji je dobio priliku biti selektorom A reprezentacije BiH.

Zanimljivo je čuti šta je rekao 15 godina poslije kada je ponovo imenovan na istu funkciju.

“Ovo je medalja sa dva dijela. Velika čast sa jedne, a velika odgovornost i obaveza sa druge strane. Ali ste toga ne bojim!” rekao je tada “mlađašni” Kodro.

Tema je bio i fudbaler Juventusa Hasan Salihamidžić za kojeg je Kodro tada najavio kako će ga pokušati vratiti u reprezentaciju.

Zanimljivo, baš kao i danas Meho Kodro je tek nakon imenovanja išao sa dogovarati ko će biti dio njegovog stručnog štaba – danas sa predsjednikom FS BiH, a tada sa tročlanim predsjedništvom iste institucije.

“Elvir Bolić biće tim menadžer, moja desna ruka, kišobran igračima, stručnom štabu, spona između nas na terenu i vanjskog svijeta”.

Bolić je tada bio prvi strijelac reprezentacije svih vremena.

Kodro je prestao biti selektorom BiH nakon samo dvije utakmice. FS BiH je insistirao na odigravanju utakmice protiv Irana koja je bila unosna za Savez, ali nije bila po planu rada Mehe Kodre. Nakon što je imenovan u januaru 2008., Kodro je smijenjen već u maju iste godine.

Na press konferenciji bio je i tadašnji vrlo poznati generalni sekretar Munib Ušanović koji je objasnio kako će FIFA odrediti raspored kvalifikacija ukoliko se predstavnici Saveza ne uspiju sami dogovoriti. FIFA i UEFA su kasnije i ukinule pregovore saveza na tu temu.

“Danas su stvari u FS BiH daleko bolje od mog prvog mandata” rekao je Meho Kodro na svom drugom imenovanju.

(Reprezentacija.ba)