Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je i zvanično dobila novog selektora, a riječ je o Mehi Kodri (58).

NS/FS BiH je organizovao press konferenciju na kojoj se Meho Kodro odmah obratio bh. javnosti.

“Imam povjerenje u moj kvalitet, imam povjerenje u stručni štab. Pokušat ćemo napraviti jedan stručni štab koji će pomoći da ekipa igra na jedan dobar, kvalitetan način, da nam to bude dovoljno da se kvalifikujemo na Euro.

Imam povjerenje u reprezentativce, u naše najbolje igrače i imamo pravo da se nadamo. Bez obzira na probleme, nedostatak bodova, situacija je takva kakva jest, bez obzira na to možemo da okrenemo priču. Možemo ostvariti veliki cilj i otići na Euro. Moj neki mali cilj je vratiti igračima samopouzdanje i da vratimo povjerenje javnosti u reprezentaciju. To su neke stvari koje mogu ići paralelno, nadam se da ćemo svi mi koji činimo FS učiniti sve da dođemo do tog cilja.

Volio bih da vratimo kult reprezentacije, situacija je delikatna. Sve može da se promijeni u naredne tri utakmice, vi znate da mi igramo dva puta protiv Lihtenštajna i jednom na Islandu. Slovačka igra protiv Portugala. Jedno od mojih velikih nadanja i želja je da mi u novembarski ciklus dođemo sa šansama da ovisimo sami o sebi”, kazao je Kodro, a potom odgovorio na pitanja o prvom mandatu i stručnom štabu.

“Ako ima nešto dobro iz prvog perioda to je iskustvo koje sam iskoristio. Imao sam dva, tri vrlo konstruktivna razgovora sa predsjednikom i Misketom, puno je to ozbiljnije i zrelije. Stekao sam dojam da situacija nije ni izdaleka kao što je bila, poklopile su nam se vizije, cilj je zajednički. Osjetio sam da smo svi usmjereni prema tom cilju.

Imam neka imena za stručni štab, podijelio sam ih sa Misketom, od danas ću pričati sa njima, ne bih volio da pričam o imenima, neki ljudi imaju poslove, od sutra ćemo početi pričati sa njima i konkretizovati stvari.”

“Igrat će najbolji igrači koji su zaslužili bez obzira na to koliko igrali ili ne igrali. Meni ništa ne znači to da li neko igra 15 ili 90 minuta. Neko će sa 15 minuta u klubu igrati, a neko sa 90 neće. Rezultat reprezentacije je najvažnija stvar. Kenan je moj sin, ali da bi igrao, morat će zaslužiti. Ako zasluži igrati, igrat će. Ako ne zasluži, neće. On ima 30 godina, shvatit će to. Nije prvi put da sarađujemo, bio sam mu trener i u Sociedadu. Kenan zna kakav sam ja, on ne bi volio da osjeti bilo kakvu vrstu protekcije. Moje ime je Kenanu puno više odmoglo nego pomoglo u nogometu.”

Meho Kodro će debi u drugom mandatu imati 8. septembra kada u Zenicu stiže Lihtenštajn.

(Reprezentacija.ba)