Sarajevski trener Senad Kreso, koji je danas u penziji, analitički na osnovu činjenica često analizira aktuelnosti u našem fudbalu.

Kreso je posljednje napravio hronologiju “vladavine Ismira Mirvića” koji će narednog septembra dočekati drugu godinu na kormilu FK Sarajevo, u periodu u kojem je bordo klub finansijski više nego stabilizovan, ali nije osvojio ništa.

“U septembru ove godine biće dvije godine gospodarenja biznismena g. Ismira Mirvića FK Sarajevo. G. Ismir Mirvić u septembru 2021. godine preuzeo je mjesto predsjednika Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sarajevo. Investiranje u FK Sarajevo smatrao je ”životnom misijom”. Raduje ga i što je kao prvi Bosanac investitor u klub od septembra 2021. te vratio vjeru navijača u bolju budućnost. ”Postavljeni su jaki i zdravi temelji za ostvarenje velikih planova, stvaranje najboljeg kluba na Balkanu” izjavio je jednom prilikom g. Mirvić.

Da li je uspio Gospodin Mirvić u svojoj namjeri ?

Da, nešto jeste, određena finansijska stabilnost. Ali za dvije sezone u domaćem prvenstvu osvojeno je NIŠTA osim trećeg mjesta u protekloj sezoni i igranja u Evropi – dvije utakmice, te ispadanje iz daljeg takmičenja.

KO je “zaslužan” za postignute rezultate protekle dvije sezone? Vjerovatno svi – menadžment, treneri i igrači. Profesionalni sport je surov i specifičan. Rezultati u određenom periodu formiraju mišljenje o nekome ili nečemu.

A šta se sve izdešavalo u FK Sarajevo tokom zadnje skoro dvije godine pod vladavinom g. Mirvića?

*Popravila se finansijska situacija u klubu ( izuzetno važna činjenica). “Spasili smo klub” riječi su g. Mirvića.

*Jesen 2021. u PLBiH FK Sarajevo ne postiže očekivane rezultate, sportska javnost nezadovoljna sa trenerom Sablićem koji u decembru dobija otkaz.

*Zimska pauza se koristi za dovodjenje novih igrača, savjetnika i trenera. G. Mirvić dovodi “hrvatskog stručnjaka” Ivana Kepčiju koji bi trebalo da bude savjetnik ili sportski direktor.

*Decembar 2021. Makedonac Vasoski novi trener prve ekipe. Doveo ga savjetnik predsjednika ili sportski direktor Kepćija.

*Angažovano pet novih igrača iz klubova u kojima su igrali sa minimalnom minutažom.

*U proljetnom periodu nastavka sezone PL opet slabi rezultati ali se bori i gura u Kupu BiH.

*U martu 2022, postavljen novi šef akademije “iskusni hrvatski stručnjak” Aleksandar Borojević

*April 2022. Trener Vasovski daje-dobija otkaz poslie utakmice sa Željezničarom!?

*Savjetnik ili sportski direktor Kepčija napustio klub!

*Na klupu ponovo dezurni vojnik kluba trener Uščuplić.

Kraj neuspješne sezone ali g. Mirvić je optimističan: ” Naša motivacija je danas veća nego što je bila jučer i moje ubjeđenje u potencijal Sarajeva je iz dana u dan sve veće. Ovo je moj životni angažman. Naš grad, naš klub i naša bordo porodica to zaslužuje, a prošlost i tradicija FK Sarajeva me na to obavezuje. U sljedećem periodu ćemo donijeti i nove odluke kako bi unaprijedili klub u svakom segmentu…. Prihvatam svu odgovornost za loše rezultate Sarajeva, uložit ćemo 10 puta više novca”

*Juni 2022. angažovan novi trener Fedja Dudić.

*Opet mnogo novoangažovanih igraša, ali i skinutih sa liste.

*Oktobar 2022. ispadanje iz Kupa BiH.

*Fedja Dudić nije više trener Sarajeva .

*Emir Obuća “careteker”.

* I dalje rezultati nezadovoljavajući .

* Decembar 2022., Mirza Varešanović novi trener uz bojkot dijela navijača FK Sarajevo

*Proljetni dio 2023. tim igra odlično i na kraju izboren izlazak u Evropu.

*Juli 2023., ispadanje u prvom pretkolu KL !?

*Varešanović više nije trener. Dio navijača izuzetno zadovoljan. Vraćaju se na Koševo.

*Mensur Dogan careteker.

* Počinje PLBiH, Sarajevo poraženo na Koševu od Meridian Sloge Doboj.

* Dio navijača koji su bojkotovali klub se ne oglašava jer ih je smjenom Varšsanovica g. Mirvić zadovoljio i umirio.

*Dogan ne želi biti prvi trener (!!??), a novog ni na vidiku.

I TO JE TO,

Ukupno sedam trenera ( 4 stalnih + 3 caretekera ) potrošeno kao dječije pelene. Dovođenje igrača sumnjivog kvaliteta. I to sve za manje od dvije godine (oko 22 mjeseca ) vladavine i rukovodjenja klubom g. Mirvića.

Nadati se da će ipak g. Mirvić uspjeti u svojim namjerama i držati se onoga što je njegov tim obećao na početku – stvaranje najboljeg kluba na Balkanu!”

(Reprezentacija.ba)