Jedan od terena u Jablanici, na kojem je košarkaški as Mirza Teletović napravio svoje prve košarkaške korake, od sada nosi njegovo ime!

Kompanija Mozzart je zajedničkim snagama sa Mirzom, poznatim sportskim imenima iz Jablanice, te predstavnicima Opštine i Srednje škole obnovila multifunkcionalni teren. Spektakularno otvaranje sinoć je počelo revijalnom utakmicom između veterana i seniora KK Turbina Jablanica, a za oba tima navijala je brojna publika. Među njima je bilo mnogo ljubitelja košarke, rukometa i fudbala koji će od sada da koriste ovaj teren.

Najbrojniji su bili mladi košarkaši kojima je Mirza Teletović jedan od najvećih uzora. Nekadašnji kapiten košarkaške selekcije BiH najuspješnije košarkaške dane proveo je u NBA ligi igrajući za Brooklyn Nets, Phoenix Suns i Milwaukee Bucks, a uspješnu karijeru gradio je i na parketu čuvenog španskog kluba Caja Laboral.

A sve je počelo na terenima Jablanice na kojima je ostao upamćen i po trojkama s parkinga. Prve profesionalne košarkaške korake Mirza je napravio upravo na betonskom igralištu Srednje škole, a onda i na parketu jablaničke Turbine. Zato je danas je posvećen svojoj Jablanici, gdje pokušava zadržati omladinu i mlade da svoju sreću grade upravo u ovom gradu. Tim povodom, dogovorena je i obnova terena sa kompanijom Mozzart, u čemu je svoj doprinos dao i lično Mirza, koji je finansirao postavljanje ograde oko terena i reflektora.

-Sretan sam što Jablanica ponovo ima uslove da iznjedri neke nove klince, koji će zahvaljujući sportu, dosanjati svoje snove, kao što sam ih ja dosanjao! U narednih nekoliko dana, na ovom terenu će dječaci i djevojčice uživati u košarkaškom kampu MT3, odakle će, uvjeren sam, ponijeti pregršt lijepih uspomena, koje će ih pratiti cijeli život. Hvala direktorici škole Sabini Palić, hvala načelniku Damiru Šabanoviću, hvala kompaniji Mozzart koja je donirala značajan dio sredstava, hvala svima, koji su pomogli da Jablanica ponovo ima multifunkcionalni teren, od kojeg će najviše koristi imati naša djeca- poručuje košarkaški as, Mirza Teletović.

Teletović je svojevremeno predvodio BiH na Euru u Sloveniji, a da bi došao do najvećih košarkaških uspjeha, pomogao mu je teren u Jablanici, koji je od sada u novom ruhu. Sa samo 14 godina zaigrao je za tuzlansku Sloboda Ditu, odakle ga je put odveo u belgijski Oostende. Sljedeća stanica je bila Španija, gdje je osvojio pregršt individualnih, ali i klupskih priznanja, a pri tome je na sebe skrenuo pažnju košarkaških stručnjaka iz Evrope i svijeta. Košarkaške snove gradio je i na parketu NBA lige, a ostalo je upamćeno i da je jednu od sezona završio kao rekorder Phoenixa. Bio je igrač sa najviše postignutih trojki u ovom klubu, čak 181 za sezonu.

Bio je i predsjednik Košarkaškog saveza BiH, a sada je posebno posvećen razvoju košarke u Jablanici na čemu su mu veoma zahvalni mještani.

-Želim se zahvaliti prvim donatorima projekta „Znanjem do cilja, sportom do zdravlja“, a to su ujedno i velika svjetska imena iz svijeta sporta- Vahid Halilhodžić, Senad Lulić i naravno naš Mirza Teletović. Hvala kompaniji Mozzart koja je finansirala uređenje sportskog terena i koja je postala prepoznatljiva u cijelom regionu po ulaganju u kvalitetne projekte i po svojoj humanosti-poručila je Sabina Palić, direktorica JU Srednja škola Jablanica.

U ime škole, ranije su uručene zahvalnice Vahidu Halilhodziću i Senadu Luliću, odmah nakon novčanih donacija, a sinoć su uručene zahvalniceMirzi i kompaniji Mozzart za izuzetan doprinos u radu škole, a posebno vannastavnih sportskih aktivnosti.

Obnovljeni teren u Jablanici je peti po redu koji kompanija Mozzart rekonstruira u sklopu svog društveno odgovornog rada. Do sada su obnovljena igrališta u Bileći, Doboju i dva u Banjoj Luci.

“Cilj ovog projekta je da mladim talentima omogućimo što bolje uslove za dalji razvoj i napredak, u nadi da ćemo jednog dana pratiti njihove košarkaške, fudbalske i rukometne bravure na parketu i u dresovima reprezentacije. Drago nam je što smo ovaj teren obnovili zajedničkim snagama sa Mirzom, poznatim sportistima iz Jablanice, a sve uz podršku lokalne zajednice- istakla je Selma Salkanović, rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mozzarta koja je uručila zahvalnicu Teletoviću.

Nakon svečanog presijecanja vrpce, organizovano i takmičenje u šutiranju trojki. Najuspješniji šuteri su osvojili vrijedne nagrade, a svaki pogodak kompanija Mozzart nagradila je donacijom u humanitarne svrhe. Tako su uspješni šuteri zajedno sa regionalnim liderom u priređivanju igara na sreću prikupili ukupno 2.000 KM. Taj novac Mozzart će donirati Fondu “Sportisti za život” čiji su osnivači upravo Mirza Teletović, te kapiten nogometne selekcije BiH Edin Džeko, a čiji je cilj prikupljanje novca za liječenje, lijekove i medicinska pomagala za teško oboljele i socijalno ugrožene osobe.

(Sponzorisani tekst, 18+)