Najbolji bhl koÅ¡arkaÅ¡ Jusuf Nurkić (28) bio je gost u emisiji “NBA Arena” na kanalu Arena Sport te govorio o situaciju u reprezentaciji BiH, naÅ¡em Savezu, ali i Eurobasketu koji se proÅ¡le godine igrao u NjemaÄkoj.

Nurkić je razoÄaran zbog sistema u naÅ¡oj državi i istiÄe da je to osnovna razlika izmeÄ‘u BiH i zemalja u regionu.

“Svake godine isto, zadnjih 29 godina. Samo nismo bježali preko piste od metaka, kao oni 1994. Ostalo je sve isto.

To je ono što najviše nedostaje nama, da imamo sistem kao sve zemlje u regionu. Izaberite zastavu koju god želite, samo nam dajte da igramo i da predstavljamo sve građane.

Ja nemam problem i nikada nisam ni imao. Dajte nam sistem koji će na državnom nivou sve sportiste podržati, kolektivni ili individualni. Svejedno je”, rekao je Nurkić i prokomentarisao nastup BiH na Eurobasketu:

“Iskreno, najvažnije mi je bilo kako ćemo izgledati. Da ne budemo vreća za napucavanje u sportskom žargonu.

Svoje vrijeme sam troÅ¡io sa saigraÄima i objaÅ¡njavao im da je najvažnije kako ćemo igrati zajedno. Danas je tako da ako imate fizikalije, onda možete igrati sa svima.

Trener je doÅ¡ao dvije sedmice prije prve utakmice i ne možete oÄekivati uspjeh, bez obzira koliko bi željeli da to ne utiÄe. Mislim da znate dovoljno o sportu da vidite da je to cirkus.”

Jusuf se kratko osvrnuo i na svoju ulogu u Portlandu te na to da je ove sezone poÄeo Å¡utirati i trojke.

“Uvijek sam i mogao Å¡utirati trojke, a trener Billups mi vjeruje i dozvoljava to da radim. Kad igramo zajedno, nemamo nikakav problem. Najvažnije je da pobijedimo.”

(Reprezentacija.ba)