Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine odustala je od pretkvalifikacionog turnira za plasman na Olimpijske igre 2024. godine, prenosi Nova BH.

Odlukom Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine i selektora Adisa Bećiragića.

“Postoji više razloga za takvu odluku. Prvi je finansijski. Imamo para koliko imamo. Svako novac moramo vrlo osmisliti, za šta ćemo ga potrošiti. To je pod broj jedan. Pod broj dva, nije relano očekivati da će nam se igrači odazvati. Što znači da im oduzimamo im ljeto.

Selektor je predložio jednu opciju. Ako želimo nešto raditi na ljeto, bolje nam je da odradimo kamp sa proširenom reprezentacijom, gdje nećemo zvati ove najbolje igrače.” rekao je predsjednik Košarkaškog saveza BiH Dalibor Miloš za Dnevnik Nove BH.

Promjenom sistema takmičenja pod okriljem FIBA-e selekcija Bosne i Hercegovine došla je prvi put u priliku da se plasira na Olimpijske igre.

Damir Krupalija, bivši košarkaši reprezentativac, razočaran je odlukom KS BiH.

“Od malih nogu Olimpijada se gledala. To je bio ultimativni cilj svakog sportiste da se pojavi na Igrama. Kad smo u ovakvom sistemu, koji je totalno drugačiji od prije 15 do 20 godina, ne kažem da bi se kvalifikovali. Ali da se sam eliminišeš, to je velika greška.

Destimulišeš bilo koga, ko se poluozbiljno bavi košarkom i eventualno gledam prema reprezentaciji BiH.”

(Reprezentacija.ba)