Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine prošle je godine dobila novog selektora – Igora Jankovića (41). Janković bi se mogao prikazati primjerom projekta pravilnog razvoja domaćeg trenera. Po uzoru na zapadne zemlje.

Janković je u svojoj karijeri već samostalno kao trener vodio Borac, Rudar, Kozaru i Tekstilac, a u reprezentativnim selekcijama imao dvije uloge. U mandatu Mehemda Baždarevića bio je pomoćnik u A reprezentaciji, a poslije toga i samostalno selektor U15 reprezentacije BiH.

Ako se po jutru dan poznaje, Janković je pravi izbor za selektora mladih Zmajeva. U prve i jedine dvije utakmice pod njegovom palicom BiH je zabila šest golova. U gostima smo pobijedili Sloveniju sa 2:3 i Bugarsku sa 0:3.

U21 BiH će 28. marta igrati prijateljsku utakmicu protiv Kine u blizini Zagreba, a sve u sklopu priprema za kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje počinju na jesen – protiv Francuske, Austrije, Slovenije i Kipra. Najviše pažnje na ovu utakmicu skrenulo je pozivanje Nicka Salihamidžića, sina Hasana Salihamidžića. O tome, ali i aktuelnostima u mladoj reprezentaciji za Reprezentacija.ba govori Igor Janković.

“Iza nas je uspješna godina, mislim da smo u prošloj godini u prijateljskim utakmicama iz meča u meč rasli i pokazivali određen kvalitet. To nam daje vjetar u leđa i nadamo se da ćemo u narednom periodu pružati još bolje partije. Generalno u jednoj jako zahtjevnoj i teškoj grupi od kvalifikacija očekujemo da pokušamo izboriti jednu od prve dvije pozicije koje nas vode na veliko takmičenje. Ne treba biti veliki ekspert pa reći da je Francuska apsolutni favorit i jedan od kandidata ne samo za osvajanje grupe, nego i prvenstva, ali mi smo sportisti i uvijek vjerujemo u uspjeh. Zato ćemo dati sve od sebe da u kvalifikacijama budemo što kvalitetniji i naravno bodovno konkurentni. Nadam se podršci naših navijača u Austriji, Sloveniji, Francuskoj…”

Ne igra se baš svaki dan sa Kinom? Otkud da dođe do te utakmice, još u Hrvatskoj?

“Tada još nismo imali dogovorenu utakmicu za mart kada smo dobili ponudu. Kina je došla na mini pripreme u Hrvatsku, izrazili su želju da igraju sa nama i mi smo prihvatili. Želimo na toj utakmici da naravno probamo igrače, ali i da vidimo kako reprezentacija funkcioniše protiv ekipa koje su drugačijeg mentaliteta i drugačijeg shvatanja fudbala. Naravno nadamo se i da će to biti još jedna dodatna promocija bh. fudbala za jednu ogromnu državu i njen impozantan fudbalski sistem”

Po spisku se vidi da radite dobar skauting. Tu su igrači iz domaćeg prvenstva, ali i iz inostranstva. Nedavno ste govorili kako su moguća još neka pojačanja “iz dijaspore”?

“Morate znati da sa svojim stručnim štabom imam dogovor da igrače ne dijelimo na one koji igraju u BiH i vani, nego na one koji imaju ili nemaju kvalitet. Naša liga je iz godine u godinu sve jača. Tome svakako doprinosi pravilo o obaveznom nastupu U21 igrača, a vidimo i da se na novim terenima igra bolji fudbal nego prije. Nadamo se kako će liga nastaviti rasti kvalitetom i davati još više reprezentativaca. Naravno, mi paralelno pratimo i igrače vani, ali kako se mi borimo za njih, tako se za njih bore i druge selekcije. Budite uvjereni da radimo maksimalno kako bi svaki kvalitetan igrač obukao dres Bosne i Hercegovine, jer mi smo mala država i svaki kvalitetan igrač može povećati kvalitet reprezentacije. Ipak, o imenima neću govoriti jer ne želim dovesti te momke u nezgodan položaj u klubovima”

U posljednjem periodu niz igrača rođenih van BiH zahvalio se svojim matičnim državama i odlučio igrati za BiH. Ipak, po prvi put imamo fenomen u kojem je određen broj igrača odlučio napustiti reprezentaciju BiH i zaigrati za tuđe mlade selekcije, konkretno Austrije. Kako to objašnjavate?

“Mi ćemo se kako sam već rekao boriti za svakog kvalitetnog igrača, ali treba razumjeti da vrijeme radi svoje i da su neki od tih momaka rođeni van BiH, u nekom drugom ambijentu. Oni možda BiH ne doživljavaju kao njihovi roditelji rođeni ovdje ili onako kako bi mi to iz naše perspektive željeli. Ali opet kažem, paralelno se borimo za svakog dobrog igrača vani, ali i radimo na razvoju domaće lige, jer bez igrača iz domaćeg prvenstva nećemo moći u budućnosti razgovarati o jakoj reprezentaciji BiH”

Jedno od imena koje je skrenulo pažnju na ovaj spisak je ono Nicka Salihamidžića (20) iz talijanske Cosenze?

“Prijateljske utakmice koristmo da priliku damo što većem broju igrača. Do kvalifikacija ćemo pokušati napraviti jedan filter što većeg broja igrača iz BiH i inostranstva. Jedan od tih igrača je Nick Salihamidžić. Mi smo deficitarni na nekim pozicijama, konretno na desnom beku i tu tražimo najbolja rješenja. Salihamidžić je prošao sve selekcije Bayerna i posjeduje određeni kvalitet zbog kojeg treba da dobije šansu. Ako bude na nivou igara iz Bayerna, mislim da može da donese nešto novo našem timu. Ima na toj poziciji i na drugim pozicijama još nekih imena, koji još nemaju stav da li žele nositi dres BiH”

Vaš kolega selektor A reprezentacije Faruk Hadžibegić se slaže sa vama da nema jake reprezentacije BiH dugoročno, bez kvalitetne Premijer lige BiH?

“Nisam imao priliku da porazgovaram sa gospodinom Hadžibegićem, ali iskreno mislim da od starta radi dobar posao. Napravio je dodatni skauting, prati sve igrače, puno razgovara sa standardnim, ali i potencijalnim igračima, vidi se nova energija koju je donio. Ono što je dobro da je on tu godinama u i oko reprezentacije, da poznaje prilike, da zna kako stvari funkcionišu u bh. fudbalu. Zna i kako je teško napraviti rezultat kod nas, ali mu ja želim da nastavi sa dobrim poslom koji radi i da napravi uspjeh na putu ka velikom takmičenju.”

Janković iz vremena angažmana u A reprezentaciji 2015. godine, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

U A reprezentaciji BiH danas ima desetak nekadašnjih mladih reprezentativaca BiH. Da li već danas vidite u vašoj selekciji neka imena koja bi mogla konkurisati Zmajevima?

“Moram reći da je ova selekcija dosta talentovana. Ne zaboravite da tu imamo puno igrača iz U19 reprezentacije koja je bila na korak velikog takmičenja. Dajemo šansu tim igračima jer se radi o talentovanoj selekciji. Uz to nadpounjeni su starijim kolegama, tako da mislim da smo napravili dobar balans. Uz to jako nam je bitno da imamo dobru atmosferu u ekipi. Trudimo se da svaki period proveden zajedno iskoristimo da svi razumijemo da moramo biti jedna velika porodica. Jer samo ako smo ujedinjeni kao tim, a ne kao pojedinci, onda možemo puno toga napraviti. Mislim da smo već uradili neke dobre stvari, a želimo biti još bolji i još kvalitetniji, jer to i možemo ako budemo dobro radili. Dobar rad donijeće dobre igre i rezutlate, a dobre igre i rezutlati donijeće da ovi igrači sebi otvore prostor da ih neko primjeti i pozove u A reprezentaciju BiH” govori Igor Janković za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)