Odlukom N/FSBiH od početka ove godine Ivaylo Petev nije selektor fudbalske reprezentacije BiH. Bugarski stručnjak je dočekan uz strašan medijski i javni linč, protiv njega su se organizirali protesti, a na kraju otišao je uzdignute glave kao pobjednik. Zmajevima je vratio glavu i rep te u konačnici napravio dobar rezultat osvajanjem prvog mjesta u Ligi nacija. I što je važno, bolji rezultati vratili su publiku na Bilino polje s čijih tribina se skandiralo i njegovo ime.  

Kao “nagradu” Petev je dobio obavijest da od 1. januara neće voditi Zmajeve, pod krinkom kako je timu potrebna nova energija, a i pored svega toga ostao je dosljedan sebi. Ni u koga nije upirao prstom, niti je iznosio bilo kakav prljavi veš koji bi mogao otkriti šta zapravo stoji iza odluke koja je bila, u najmanju ruku, apsurdna. 

Gdje je danas Petev, šta radi… Pitanja su koja smo mu postavili odmah na početku razgovora. 

– Moj dom je Lovech, tu živim, tu sam i igrao nekada fudbal… Vrijeme ponajviše provodim s porodicom i prijateljima, nadoknađujem sve ono što sam propustio zadnjih mjeseci i godina, a vikend je rezervisan za utakmice. Ne mogu bez fudbala. Baš sam nedavno s nekoliko prijatelja bio i u Turskoj, gledao pripremne mečeve različitih timova – kaže Petev za Reprezentacija.ba portal. 

Posljednjih sedmica dovodite se u vezu s raznim klubovima. Upravo su “turistički izlet” u Tursku mnogi protumačili kao znak da se uskoro vraćate trenerskom poslu. Nedostaje li vam? 

– U životu ne možeš uvijek utjecati na neke stvari, ali ako me pitate nedostaje li mi trenerski posao – naravno. Već sam se zaželio rada. Imao sam raznih poziva u posljednje vrijeme. Dok sam čekao hoće li mi Savez produžiti ugovor ili ne, odbio sam četiri ponude, od kojih je jedna bila finansijski puno, puno bolja od onoga što sam imao u BiH. Tada nisam želio iznevjeriti igrače. Šta je, tu je. Nadam se da će opet doći nešto konkretno što će mi biti interesantno i što će me zanimati. 

Kako danas gledate na epizodu u Bosni i Hercegovini i na sve ono kroz šta ste prošli?

– Nije mi bilo lako, znate i sami kroz šta sam prolazio, ali sam se borio kao lav da promijenim tu sliku koja je tada bila. Rekao sam, dozvolite mi samo da radim, poslije mi sudite… Smatram da sam na kraju sa sportske strane ostvario cilj. Posebno mi je drago što sam upoznao mnogo sjajnih momaka, velikih igrača, svi smo bili jedno, a upravo ta atmosfera je bila i recept za rezultat. 

Gdje je zapelo? Postojale su priče kako ste tražili velike sume za produženje saradnje te da je to glavni razlog zašto su se u Savezu okrenuli Faruku Hadžibegiću.

– Ma, ne… Nije to istina. I kada sam gostovao na FACE-u, izjavio sam kako uopšte pregovora oko produženja nije bilo, samo su me obavijestili da neće biti produžen. 

Već ovog mjeseca Zmajeve čekaju nove kvalifikacije, ovaj put pod vodstvom novog selektora. Da li ćete i dalje pratiti BiH? 

– Putevi su se razdvojili, to je istina, ali veza sa BiH nije. Od srca želim igračima sreću u narednom periodu. Ja ću, čim budem slobodan, sigurno doći na jednu od utakmica kao navijač – poručio je Petev na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)