Zvjezdan Misimović ozbiljno je prihvatio svoju novu ulogu. Majstor čiji su precizni pasovi i brojne asistencije uveseljavali naše navijače danas je na dužnosti direktora reprezentacije, a od tada je na mnoge fudbalere utjecao kako bi zaigrali za Zmajeve.

Tako je, između ostalog, Švedskoj “ukrao” igrače koji danas igraju u najjačim ligama i koji će u budućnosti biti ključni u našem timu. To su Sheffieldov Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić iz Mallorce te Benjamin Tahirović koji je posljednji koji se opredjelio za našu zemlju. Da se radi o pravom dragulju u nekoliko navrata je isticao i trener Rome Jose Mourinho.  

Od kontakta do finaliziranja razgovora je dug put, kaže to i sam Misimović u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

– Možda izgleda jednostavno kada posao završimo, ali vjerujte da nije tako. To su kvalitetni igrači, mladi, koje i druge zemlje ne žele izgubiti. Kada govorimo o Tahiroviću, na drugoj strani je imao Švedsku koja je isto atraktivna, međutim drago mi je da svi ti momci u sebi nose ovu zemlju, bez obzira što žive vani, na kraju su odluke donosili srcem. I da, prepoznali su priču koju pravimo – kaže nam Misimović.

Sve to Misimoviću daje optimizam kada je u pitanju budućnost našeg državnog tima.

– Instalirali smo Gazibegovića, Dedića, Demirovića, Ahmedhodžića, Hadžikadunića…, sad i Tahirovića. Sve su to mladi momci i stub za budućnost, još će nadoći. Sjetite se perioda i klime koja je vladala kada smo dobili Džeku, Salihovića i Ibiševića. Isto smo imali jako teške kvalifikacije, bio je onaj bojkot, a već u sljedećim kvalifikacijama vidjeli smo potpuno drugu sliku. Nadam se ćemo ponovo napraviti jednu sjajnu generaciju.

Javnost trenutno interesuje i kakvo je stanje kada je u pitanju Denis Huseinbašić. Sa njim je razgovarao čak i selektor, međutim za martovske utakmice neće biti na raspolaganju zbog, kako je naveo njegov agent, privatnih obaveza.

– Optimističan sam i kada je Denis u pitanju. On je izrazio želju da u martu ne bude tu zbog klupskih obaveza, vjerovatno ga i u klubu pritišću da ostane dio njemačke reprezentacije, ali, ponavljam, vjerujem da će se odlučiti za nas. Nije lako donijeti tu odluku. Kada i bude donesena, onda mora biti donesena srcem, mora se stopostotno identifikovati sa ovom državom kao što je to uradio skoro i Tahirović.

Misimović se uoči kvalifikacija nada i poboljšanju efikasnosti, kao i novoj energiji u veznom redu, onoj koju je svojedobno i on sam donosio.

– Imamo dosta kvalitetnih igrača prema naprijed, nije samo Džeko u fokusu, u svojim klubovima dobro igraju i Demirović, Prevljak, Kodro… Da ih ne nabrajam sve. No, da moramo biti efikasniji, moramo, pogotovo ako želimo na Euro. Što se tiče veznog reda, msilim da danas nemamo igrača mog profila, što nije ni strašno jer se fudbal mijenja, drugačije se igra, ali ima igrača koji bi mogli uzeti tu neku veću ulogu. Prije svih mislim na Krunića koji je sa Milanom uzeo i Scudetto – zaključuje Misimović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.  

(Reprezentacija.ba)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16