Al-Nasr odnedavno je nova stanica u karijeri za Samira Memiševića. Nakon trogodišnje kineske avanture, zovu sa Dalekog istoka nije odolio bh. internacionalac koji je potpisao ugovor do ljeta 2024. godine i tako još jednom “naplatio” sjajne igre.

Malo je poznata priča kako je Memiševićev put do bogatog sunca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima bio blago rečeno trnovit. Ujedno je jedan od primjera kako nikada ne treba odustajati, čak i kada se čini da je sve gotovo, a Memiševiću se činilo kada su prije desetak godina u Slobodi procijenili da nije dovoljno kvalitetan. Tada je razmišljao čak i da ostavi fudbal i zaposli se kao konobar. U međuvremenu završio je u Radniku preko kojeg se prodao u Nizozemsku, potom Kinu i sada u jednu od najbogatijih zemalja na svijetu.

Kako je zapravo došlo do transfera u Al-Nasr podijelio je u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

– Nakon napuštanja Hebeija bio sam jako blizu povratka u nizozemski Groningen, željeli su me i vodeći klubovi u Kini, ali tri godine tamo za mene je bilo previše. Zasitio sam se. Znate kako je bilo, problemi s koronavirusom na početku, brojne opstrukcije…, trebala mi je sredina u kojoj ću moći malo i uživati izvan terena. Radi lijepog života na kraju je izbor pao na Dubai. Trenutno nisu ni velike vrućine, baš sam zadovoljan – javio nam se Memišević nakon treninga.

Foto: Al-Nasr

Ryan Mendes koji je igrao za Nottingham, bivši veznjak Milana i Tottenhama Adel Taarabt…, samo su neki od fudbalera s kojima dijeli svlačionicu. Interesantno je da su u stručnom štabu “naši” ljudi.

– Glavni trener je Goran Tomić, vodio je prije Lokomotivu i Rijeku, a pored njega u stručnom štabu je kombinacija ljudi iz Srbije i Hrvatske. Doktori i fizioterapeuti su također s naših prostora, prija mi to, da imam s kim popričati. Što se tiče samog kluba, jedan je od najstarijih ovdje u Emiratima, s tradicijom, ali nisu najbolje startali. Ovo im je najlošija polusezona u historiji. Procijenili su da moraju pojačati zadnju liniju i na kraju izbor je pao na mene. Nadam se da ću opravdati povjerenje.

Prije nekoliko dana bio je i bh. derbi u Emiratima.

– Haha, igrali smo prije sedam dana utakmicu protiv Sharjaha u kojem je Miralem Pjanić. Oni se inače bore za titulu, na početku smo im otkinuli bod, a sada su nas izbacili u Kupu. Pričali smo baš nakon utakmice. Viđamo li se? Nije to toliko jednostavno, svako ima svoje obaveze, ali dogovorili smo se popijemo kafu. Bili smo zajedno u reprezentaciji, vrlo je korektan momak.

Memišević je, bez sumnje, riješio egzistenciju. Svjestan je i sam da je na osnovu svojih igračkih kvaliteta u CV-u mogao imati i veće klubove, ali…

– Kada sam nakon sjajnih igara u Groningenu otišao u Kinu, svi su bili iznenađeni, bilo je i ružnih komentara da sam napravio glupost i slično. Ako me pitate da li se kajem, odgovor je ne, ni sekunde. Ko zna da li bih kasnije naplatio rad i trud, takve prilike ne dolaze često. Da sam otišao u neki veći klub, možda ne bih ni igrao… Ponosan sam na sve ono što sam napravio u fudbalskoj karijeri.

Pitali smo ga i zamjera li kome što nije imao najbolji status u reprezentaciji dok je bio u Groningenu. Na kraju je upisao tek tri nastupa.

– Nije bilo sreće. Tada sam bio mlađi, igrao sam redovno i dobro, nadao sam se da trebam dobiti šansu veću, ali nisam. Takva je sudbina. Ne zamjeram nikome ništa jer svako ima pravo na svoje mišljenje. Poslije je Petev želio da me vrati. Ipak, zbog situacije u Kini oko karantina, nisam mogao da se odazovem – otkrio je na kraju Memišević za Reprezentacija.ba.

Foto: Al-Nasr

(Reprezentacija.ba)