Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je dobila novog selektora. Ivajla Peteva će zamijeniti Faruk Hadžibegić koji se danas obratio medijima.

“Nikad nisam ni smatrao da sam otišao iz saveza, bio sam kratko selektor. Nekad smatram da je ovo drugi put, nekad da je početak, ali uvijek sam se smatrao dijelom saveza. Bilo je tu i teških vremena, ali ljudski je tako, tako je u familiji. Imao sam priliku da me opet imenuju za selektora i sada osjećam zadovoljstvo, sreću i ponos. Želim biti dio ovog projekta, ne samo sportske politike saveza, nego želimo ostvariti cilj koji bi nas odveo na Euro. Vi dobro znate fudbal, jer ga volite kao i ja. Neki detalji su različiti u vašoj i mojoj profesiji. Najveća opasnost je ovdje, koju god selekciju napravimo, momci dolaze u nedjelju, a meč se igra u srijedu. Ako bude sreće da svi budu zdravi to će biti velika stvar. Najteži zadatak u ovom momentu jeste da svi igrači izraju u različitim sistemima. Sada trebamo napraviti selekciju i tu će biti puno polemike, od igrača koji žele igrati isti fudbal. Tako smo razgovarali i sinoć sa predsjednikom, ljudima koji su bili prisutni. Imamo najbolje ekipe na svijetu, Atletico Madrid koji je osvojio LP imate i Barcelonu. Ne mogu svi igrati u Atleticu, jer igraju u potpuno drugačijem sistemu od Barcelone. Moramo odabrati najbolje, da svi dođu do vizije i tražimo rezultat.”, rekao je Hadžibegić, a potom dodao:

“Sa ponosom sam prihvatio ovaj poziv, uvijek sam zainteresovan. Ipak, nisam vjerovao da će se to desiti. Mislio sam da mi je sudbina trasirala taj put, da ću završiti karijeru u inostranstvu. Poziv je odgovornost, zadovoljstvo i jedna velika motivacija. Volio bih da sa vama podijelimo sportski projekat jer vi imate odgovornost da napravimo ambijent zahtjevnosti. Cilj je rezultat i on treba biti projekat svih. Vi ste ti koji možete poslati poruku pa da se ne divimo komšijama iz Hrvatske kako imaju naboj kada igraju za reprezentaciju. I oni su momci od krvi i mesa. Želimo radnu atmosferu i odat ću vam primjer koji želim da ispravimo kod nas. Znate da svi naši igrači igraju u Evropskim klubovima, imaju disciplinu koja je velika. To je organizacija zahtjevnosti rezultata, a oni zavise od uspjeha. Svi ovdje dolaze o trošku reprezentacije, a odlaze o svom trošku kako bi se što prije vratili u reprezentaciju. Želimo otići i u kafanu, na baklavu i u familiju, ali da je isti cilj – želimo rezultat! Tu smo zbog reprezentacije, tu smo kako bi napravili rezultat i kako bi publika bila zadovoljna. Nadam se da ćete me dobro shvatiti.”

“Po odgoju sam čovjek koji respektuje svakoga pa i ljudi koji su odgovorili imaju pravo da kažu mišljenje. Nema čovjeka za kojeg je neko 100%. Gledajući teškoće našeg posla, a s iskustvom u jedno uho uđe, u drugo izađe. Kada pobjediš najbolji si, kada izgubiš ne valjaš ni materi’ rođenoj. To je sloboda medija i navijača da se izraze. Ne bih i ja volio da to postoji, ali imam uvjerenje da mogu napraviti dobar rezultat i mislim da će biti pozitivno. Vaše prisustvo, preko 60 vas je to što motiviše i to nam daje interes i malo je kontradiktorno anketama ako su postojale”, rekao je Hadžibegić o mišljenju javnosti.

(Reprezentacija.ba)