Poslije skoro 12 godina čekanja ljubitelji nogometa su dočekali Svjetsko prvenstvo. Mundijal će trajati do sredine sljedećeg mjeseca, a iako je sama odluka da se domaćinstvo dodijeli Kataru u startu izazvala dosta kontroverzi, čelnici FIFA-e su uvjereni da će ovo biti najuspješnija globalna sportska priredba do sada.

Organizacija “katarske nogometne čarolije” inače košta nevjerovatnih 220 milijardi eura, što je pet puta više od posljednjih sedam turnira zajedno, a za ovu priliku je, između ostalog, izgrađeno i šest potpuno novih stadiona sa klimatiziranim sistemom za zaštitu navijača i igrača od vrućine. Svi stadioni se također nalaze u radijusu od najdalje 55 kilometara od glavnog grada Dohe. To je bio ključni argument koji je katarska vlada iznijela u ponudi za organizaciju.

Kakva je trenutno atmosfera u Kataru? Na to pitanje za Reprezentacija.ba portal odgovara poznati hrvatski novinar Alen Lesički i nekada dugogodišnji PR Dinama iz Zagreba, trenutno zaposlenik portala Germanijak.hr.

– Atmosfera je zapravo klasična kada su u pitanju velika natjecanja. Po ničem se ne razlikuje do dosadašnjih. Navijača je možda manje obzirom na okolnosti, cijena smještaja i života u Dohi, ali ih ima… Sa svih strana svijeta su došli do Katara, snalaze se na razne načine i bodre svoje reprezentacije – kaže nam nekadašnji glasnogovornik zagrebačkog Dinama.

Konzumacija alkoholnih pića u Kataru definitivno je najzastupljenija nenogometna tema povezana s bliskoistočnim Mundijalom. Za mnoge uz nogomet ide upravo pivo.

– To je zapravo više fama koja se stvorila oko tog alkohola nego što je zaista problem. Prvo, Katar je dobio domaćinstvo prije 13 godina. Dakle, mi 13 godina znamo da se igra u zemlji u kojoj je alkohol skup i 13 godina znamo da ga nema baš na svakom koraku. I sada je to naglo postalo problem? Alkohol se u Dohi može nabaviti sasvim legalno, u hotelima i barovima s posebnim dozvolama u koje svako može ući. Istina, jako je skup ali ko je našao novac za put u Katar taj vjerojatno ima i za pivo! Vrlo jednostavno. Uostalom, ako pronađete stranca koji je rezident u Dohi, onda vam on može pomoći da kupite pivo u dućanima. Limenka od pola litre je oko 3 eura.

Prateći Hrvatsku imao je priliku biti dio brojnih velikih takmičenja. Interesovalo nas je po čemu je Katar poseban, je li nešto drugačije?

– Pa i nije baš. Princip svih velikih takmičenja je isti. Naravno, kako vrijeme ide i tehnologija napreduje, tako se novinarima olakšava posao. Ovdje se zaista trude biti na usluzi svima. Press centar je sjajno organiziran, prijevoz je besplatan i sve je zapravo nadohvat ruke. Satnice se poštuju, pazi se na svaki detalj i zaista nije problem raditi u takvim okolnostima.

Hrvatska je Svjetsko prvenstvo otvorila remijem s Marokom. Frustrirajući je to rezultat za susjede koji imaju najveće ambicije.

– Već sam rekao da bih ostanak Hrvatske u skupini smatrao debaklom, kao što bi prolaz osmine finala smatrao iznenađenjem obzirom da se u osmini finala potencijalno križamo sa Španjolskom i valjda Njemačkom. Prva utakmica nije bila dobra, sada je imeperativ pobjeda nad Kanadom. No, ruku na srce, ako ne možemo dobiti Kanadu onda nismo niti zaslužili više od oproštaja u skupini. No, vjerujem da će ipak biti bolje nego protiv Maroka, da ćemo uzeti tri boda pa se s Belgijom potući za prvo mjesto u zadnjem kolu.

Foto: Dinamo

Kakve šanse daje selekciji Srbije predvođenoj Draganom Stojkovićem?

– Taman ste me uhvatili dok se vozim na utakmicu Brazila i Srbije. Činjenica je da imaju dobru generaciju, da je selektor Piksi to posložio, a kolege iz Srbije me uvjeravaju da imaju odličnu atmosferu i potporu javnosti. Talent i snaga nisu upitni i siguran sam da će pitanje prolaska odlučivati njihov sraz sa Švicarskom. A nokaut faza je lutrija u kojem trebaš i malo sreće.

Etiketu favorita daje i Argentini.

– Unatoč porazu od Saudijske Arabije, i dalje mislim da je Argentina zrela za naslov. Baš kao i Engleska, Španjolska, Brazil i Njemačka. Iznenađenje? Već ih je bilo u prvom krugu, dosta.

Predmetom rasprave bile su i cijene u Kataru. Da li je zaista sve toliko skupo?

– Kako gdje. Načelno je skup život u Dohi, ali pronađe se sasvim pristojni restorani koji imaju normalne cijene. Prijevoz je besplatan za sve navijače i novinare, eventualno se plaća Uber koji nije skup. Cijene u prodavaonicama su 20-ak posto skuplje nego u Hrvatskoj.

Život u Kataru je nešto što se ne može vidjeti na prenosima. I to nam je za kraj pokušao približiti.

– Tipična arapska zemlja sa svim prednostima i manama. Po ničemu se ne razlikuje do drugih sličnih zemalja. Bogata su zemlja, ne srame se to pokazati prema javnosti ali da je sada ovdje nešto ekstravagantno – nije! Nema kriminala, ljudi su vrlo ljubazni i ugodni. Stoje na usluzi za svako pitanje i zaista se ne osjećate strancem – na kraju je kazao Alen Lesički, novinar portala Germanijak.hr.

(Reprezentacija.ba)