INTERVJU/ Bosanac zaigrao za – Irak: Slušam Dinu Merlina, volim burek, ćevape…

Amar Muhsin govori za Reprezentacija.ba


Bosanac zaigrao za – Irak: Slušam Dinu Merlina, volim burek, ćevape…

Ako bismo tražili zemlju s najviše sportista pod zastava drugih zemalja, sasvim sigurno bi u Evropi među vodećim po tome bila Bosna i Hercegovina. Danas ih prepoznajemo samo po imenima i prezimenima. Naši su, ali njihovi pasoši govore drugačije.

I dok ih je danas najviše u dresovima susjednih zemalja, jedan “Bosanac” je ovog mjeseca, vjerovali ili ne, zaigrao za A reprezentaciju – Iraka. U pitanju je 24-godišnji napadač švedskog Helsingborga Amar Muhsin. Otac mu je Iračanin, a majka je iz Bosne i Hercegovine. Iz Banjaluke.

U trenucima kada je telefon zvonio pitali smo se da li uopšte zna koju riječ “našeg” jezika. A onda – iznenađenje.

– Zar stvarno tako dobro govorim bosanski, haha? Hvala vam! Pa, u kući se uvijek pričao taj jezik. Dobro, jeste malo čudno jer je moj otac iz Iraka, ali i sa njim pričam na bosanskom. On i mama su se upoznali u Švedskoj u jednoj školi. Odmah mu je rekla: ‘Ako želiš da pričamo, moraš naučiti’, i eto, sada govori odlično, govori simpatični Amar Muhsin na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Odrastao je u Švedskoj, igra za Irak, ali BiH nosi u srcu. Kaže nam to i sam.

– Kod mene je baš zanimljiv “mix”. Ranije sam svake godine dolazio u BiH na odmor, najviše u Banjaluku. Baš se odmorim kada tamo dođem. Slušam i našu muziku, pogotovo Dinu Merlina koji je skoro dolazio pjevati u Švedsku, a od hrane posebno volim burek. I ćevape. Imamo i mi ovdje ćevabdžinice, ali nije to kao u BiH.

Prije nego što je ljetos potpisao za Helsinborg, u dresu Eskilstune je u 18 utakmica zabio 12 pogodaka. Već tada su ga zapazili Iračani u čijem dresu je već odigrao dvije utakmice.

– Igrali smo protiv Meksika i Ekvadora, bilo je to lijepo iskustvo za mene, a nije mi bilo teško ni prilagoditi se jer sam već poznavao neke igrače od ranije. Reprezentacija je nešto posebno. Otac je posebno sretan. Javili su mi se također i rođaci iz BiH, iz Sanskog Mosta, voljeli bi naravno više da sam u dresu Zmajeva, ali nije nikada bilo poziva. Samo špekulacije na internetu. Ma, uglavnom, sretni su svi. I u Iraku je fudbal jako popularan, osjetio sam to dok sam bio tamo.

Dodaje kako prati i Zmajeve.

– Gledam svaku utakmicu, a ako bih morao nekoga izdvojiti, to bi bio Džeko. I ja sam napadač, pa gledam ga posebnim očima u reprezentaciji. Baš je pravi kapiten.

Ugovor sa Helsinborgom ima do 2025. godine. Priča nam kako je moguće i da promijeni sredinu uskoro.

– U Švedskoj se igra fizički s puno taktike, ima baš dobrih fudbalera koji su tehnički potkovani, tako da nije loše. Trudimo se igrati lijep fudbal. Što se tiče mene, sada sam u Helsinborgu, ali u fudbalu nikada ne možete predvidjeti šta vam nosi dan, šta noć. Naravno da imam svoje snove i da mi je cilj napraviti neki iskorak, igrati prvu ligu…, kaže za kraj razgovora Amar Muhsin.

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

14 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Zvrk90
21.11.2022. 20:31

Miske zakasnio 😁

Omko
22.11.2022. 08:54

Ko piše ove tekstove? Vjerovali ili ne? Pa momak je Iračanin. Šta je tu čudno što igra za Irak?
Trebali ste napisati vjerovali ili ne niko ga nije zvao iz našeg saveza!

keno
Reply to  Omko
22.11.2022. 13:37

Momak do prije godine igrao u 2 ligi svedske, ko da ga zove gdje druze.

Omko
Reply to  keno
22.11.2022. 16:46

Nisam ulazio u detalje, gdje je igrao i gdje igra. Smatram da svaki fudbaler koji igra za repku vrijedi.

Skautinjo
Reply to  Omko
22.11.2022. 13:43

Tačnije Poluiračanin i Polubošnjo. Treba se naviknuti na ovakve fluidne identite, ništa neobično za našu veliku dijasporu koja je već prilično izmješana nacionalno.
Za kraj da dodam, za svakog igrača koji ima mogućnost nastupa za BIH i koji se sa BIH identificira se treba boriti.

Derim
Reply to  Skautinjo
24.11.2022. 14:50

Super komentar !

Derim
Reply to  Skautinjo
24.11.2022. 14:51

Super komentar !

Derim
Reply to  Skautinjo
24.11.2022. 14:54

@Skautinjo – Super komentar !

Anonymous
Reply to  Omko
23.11.2022. 07:44

Cestitamo nasem krajisniku. Bosancu I I. Iranceninu

Ispravno
22.11.2022. 18:18

Ispravna odluka..Ono su sta ti je i otac…

Derim
Reply to  Ispravno
24.11.2022. 14:55

Ma ja, ko yebe mater.

Mirso k.
23.11.2022. 11:56

Na prvu kritiku koju sam uputio ovom sklepacu ove “udarne vijesti” ,moj komentar nije objavljen…samo da ga pitam :U kom dijelu BiH se nalazi Irak ?Ljudi ,novinari budite konstruktivni a ne tabloidni izvjestaci,nemoze naslov da bude jedno znacenje a tekst drugo…

Anonymous
24.11.2022. 14:56

Cigan

Petev
Reply to  Anonymous
26.11.2022. 01:44

Cigan ti oplodio matereŝinu