Ako bismo tražili zemlju s najviše sportista pod zastava drugih zemalja, sasvim sigurno bi u Evropi među vodećim po tome bila Bosna i Hercegovina. Danas ih prepoznajemo samo po imenima i prezimenima. Naši su, ali njihovi pasoši govore drugačije.

I dok ih je danas najviše u dresovima susjednih zemalja, jedan “Bosanac” je ovog mjeseca, vjerovali ili ne, zaigrao za A reprezentaciju – Iraka. U pitanju je 24-godišnji napadač švedskog Helsingborga Amar Muhsin. Otac mu je Iračanin, a majka je iz Bosne i Hercegovine. Iz Banjaluke.

U trenucima kada je telefon zvonio pitali smo se da li uopšte zna koju riječ “našeg” jezika. A onda – iznenađenje.

– Zar stvarno tako dobro govorim bosanski, haha? Hvala vam! Pa, u kući se uvijek pričao taj jezik. Dobro, jeste malo čudno jer je moj otac iz Iraka, ali i sa njim pričam na bosanskom. On i mama su se upoznali u Švedskoj u jednoj školi. Odmah mu je rekla: ‘Ako želiš da pričamo, moraš naučiti’, i eto, sada govori odlično, govori simpatični Amar Muhsin na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Odrastao je u Švedskoj, igra za Irak, ali BiH nosi u srcu. Kaže nam to i sam.

– Kod mene je baš zanimljiv “mix”. Ranije sam svake godine dolazio u BiH na odmor, najviše u Banjaluku. Baš se odmorim kada tamo dođem. Slušam i našu muziku, pogotovo Dinu Merlina koji je skoro dolazio pjevati u Švedsku, a od hrane posebno volim burek. I ćevape. Imamo i mi ovdje ćevabdžinice, ali nije to kao u BiH.

Prije nego što je ljetos potpisao za Helsinborg, u dresu Eskilstune je u 18 utakmica zabio 12 pogodaka. Već tada su ga zapazili Iračani u čijem dresu je već odigrao dvije utakmice.

– Igrali smo protiv Meksika i Ekvadora, bilo je to lijepo iskustvo za mene, a nije mi bilo teško ni prilagoditi se jer sam već poznavao neke igrače od ranije. Reprezentacija je nešto posebno. Otac je posebno sretan. Javili su mi se također i rođaci iz BiH, iz Sanskog Mosta, voljeli bi naravno više da sam u dresu Zmajeva, ali nije nikada bilo poziva. Samo špekulacije na internetu. Ma, uglavnom, sretni su svi. I u Iraku je fudbal jako popularan, osjetio sam to dok sam bio tamo.

Dodaje kako prati i Zmajeve.

– Gledam svaku utakmicu, a ako bih morao nekoga izdvojiti, to bi bio Džeko. I ja sam napadač, pa gledam ga posebnim očima u reprezentaciji. Baš je pravi kapiten.

Ugovor sa Helsinborgom ima do 2025. godine. Priča nam kako je moguće i da promijeni sredinu uskoro.

– U Švedskoj se igra fizički s puno taktike, ima baš dobrih fudbalera koji su tehnički potkovani, tako da nije loše. Trudimo se igrati lijep fudbal. Što se tiče mene, sada sam u Helsinborgu, ali u fudbalu nikada ne možete predvidjeti šta vam nosi dan, šta noć. Naravno da imam svoje snove i da mi je cilj napraviti neki iskorak, igrati prvu ligu…, kaže za kraj razgovora Amar Muhsin.

(Reprezentacija.ba)