Za sedam dana počinje Svjetsko prvenstvu u Kataru pa su gotovo sve lige u Europi završile sa utakmicama u ovoj godini.

U tri države naši internacionalni igrači su na liderskim pozicijama – a to su Austrija, Mađarska i Hrvatska.

U Austriji je Amar Dedić prvi sa Salzburgom, a drugi je Gazibegović sa Sturmom i šest bodova manje. U Mađarskoj je Ferencvaroš prvi sa Gojakom, Bešićem, Kovačevićem i Ćivićem – imaju osam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirane, te još dvije utakmice manje. U Hrvatskoj je Menalo prvi sa Dinamom – šest bodova prednosti i utakmica manje od Hajduka.

Krunić najbolji u ligama petice

Gledajući lige petice, najbolje stoji Rade Krunić koji je drugi sa Milanom. Džeko je peti sa Interom. Već sada Napoli se na prvom mjestu čini nedostižan za obje ekipe jer Milanu bježe osam, a Interu 11 bodova. Milan i Inter do kraja sezone igraće na dva fronta – Serija A i Liga Šampiona.

Kolašinac sa Marseillem – četvrti s i biće u konkurenciji da ponovo izađu u Ligu Šampiona. PSG je suvereno prvi sa 11 bodova prednosti. Nakon odlične prošle sezone gdje su bili nadomak plasmana “u europu”, Strasbourg našeg Sanjina Prcića ove sezone će se boriti za opstanak – predzadnji su na tabeli, ali im sigurna zona nije daleko. Za očekivati je promjene u klubu tokom zimske pauze.

U Bundesligi Demirović ima lično dobru sezonu u Augsburgu, ali je njegov tim je 14. na tabeli, te će do kraja sezone očigledno biti rizični za opstanak. Samo jedno mjesto iznad je Koln Denisa Huseinbašića, koji bi od naredne godine trebao nositi dres BiH.

Ahmedhodžić, Foto: Sheffield

U Engleskoj će se i Begovićev Everton boriti za opstanak, a sa Ostrva raduje forma Anela Ahmedhodžića koji je u drugoj ligi završio polusezonu kao drugoplasirani sa Sheffieldom i tri boda manje od Burnleya. Velike su šanse kako ćemo i Anela gledati dogodine u Premiershipu.

Vrijedi spomenuti još Tursku gdje je Konyaspor na četvrtom mjestu sa pet bodova zaostatka za prvim Fenerom. Kapiten Ibrahim Šehić i Amir Hadžiahmetović imaju dobru priliku za još jednu uspješnu sezonu.

(Reprezentacija.ba)