Tomislav Piplica je oduvijek bio osebujan lik. Nekada sjajni golman je jedan od onih koji se ne libi reći ono što misli i vidi, takav je uvijek bio, a upravo radi tog stava voljeli su ga u Njemačkoj. Svojom karizmom i odbranama obilježio je jednu eru Bundeslige.

Sa istinskom legendom fudbalske igre razgovarali smo o “Zmajevima” i plasmanu u elitni rang Lige nacija. Interesovalo nas je kako je iz njegovog ugla sve izgledalo, treba li selektor Ivaylo Petev dobiti novi ugovor, a dotakli smo se i njegovog novog posla. Krenuli smo upravo od toga.

– Počeo sam da radim kao trener golmana u Erzgebirge Aue, to je klub koji je tek ispao iz 2. Bundeslige, međutim nije ni sada bajno. Nakon devet kola smo zadnji na tabeli. Promijenili su trenera, čeka se novi… Vidjet ćemo kako će to sve izgledati u narednom periodu – kaže Tomo Piplica na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Naši fudbaleri su, kao što je već poznato, osvojili grupu u kojoj su još igrali sa Finskom, Crnom Gorom i Rumuniju. Ujedno su osigurali i baraž u borbi za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

– Zasluženo smo prvi, to je naša realnost. Gledajući cjelokupnu sliku, uvijek se mogu naći elementi koji su bili dobri ili nisu, ali na kraju je samo rezultat bitan. A biti prvi nije mala stvar. Nije zanemariva ni premija koju su dobili od UEFA-e (3 miliona eura – po 1,5 miliona za učešće i osvojeno prvo mjesto, op.a). Sa tim novcima se može puno toga napraviti. Svaka čast dečkima.

Porazi u prijateljskim utakmicama obično naprave razdor i naruše atmosferu. Treba li i u tim utakmicama igrati s najjačim sastavom?

– Zavisi. Ako ćemo se dotaći posljednje utakmice, selektor je dao šansu igračima koji su manje igrali, i to u situaciji kada smo se već plasirali u tu grupu A. Faktički nam taj meč s Rumunijom ne znači ništa. Moraš vidjeti i druge, koliko ti ko može pomoći, pa barem tu rezultat nije bio u prvom planu. Ali, znate kako je to kod nas, ili je sve super ili ne valja ništa. Nema zlatne sredine.

Petev je Zmajeve u svim mečevima (Liga nacija, kvalifikacije i prijateljski susreti) vodio na 21 utakmici, a ostvario je šest pobjeda, osam remija i sedam poraza. Upitno je i dalje hoće li mu N/FSBiH dati novi ugovor.

– Uz sve kritike koje su imali on i igrači, uspjeli su napraviti rezultat na kraju, ali problem je što mi u većini slučajeva ne znamo šta hoćemo. Trener koji, kao, prije nije bio uspješan sada – jeste. Ima rezultat. Ako želiš uspješnog trenera, eto, imaš ga.

Prati Piplica i prljavu izbornu kampanju oko zakazivanja prijateljske utakmice s Rusijom (19. novembar).

– I mi smo kao narod prolazili kroz rat. Neću ulaziti u to ko je kriv, ali dok god neko napada nekoga na kućnom pragu, nije u pravu. Rat je nešto najgore što postoji. Koliko vidim igrači nisu “za” da se ta utakmica odigra i mislim da neće. Bio bi to šamar za puno ljudi.

U fudbalskim vodama je također i Piplicin 21-godišnji sin Žak Paulo. Igra za Lokomotivu iz Leipziga.

– Prošle godine je imao peh, slomio je nogu, ali vratio se na teren prije od očekivanog. Nije još uvijek na onom nivou na kojem je bio, no igra standaradno, pruža dobre igre i vjerujem da će kroz vrijeme biti sve bolji i bolji – istakao je Tomislav Piplica na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)