KoÅ¡arkaÅ¡i BiH u ponedjeljak od 20,00 sati u Skenderiji igraju protiv Bugarske posljednji meÄ prve faze kvalifikacija za SP 2023.

Našem timu je potrebna pobjeda za plasman dalje, a selektor Adis Bećiragić obratio se prisutnim novinarima na današnjoj press konferenciji.

“Nadamo se da ćemo ovaj susret odigrati na mnogo većem nivou u odnosu na onaj u ÄŒeÅ¡koj. Spremniji smo barem dva treninga, Å¡to je izuzetno velika stvar. Jedini cilj je da dobijemo Bugare”, rekao je Bećiragić i dodao:

“Ne pravimo kalkulacije i želimo izgraditi tim. Svaki naÅ¡ trening i sastanak pravimo sa dugoroÄnim ciljem da napravimo ekipu koja će u svakom trenutku znati Å¡ta i kako igra. To u prvoj utakmici nismo imali, a naredni duel je prilika da doÄ‘emo do pobjede i igramo bolje kako bi doÅ¡li u situaciju da se ravnopravno nosimo sa svim ekipama na Eurobasketu.”

Selektor je prokomentarisao i najboljeg igraÄa Bugarske Aleksandra Vezenkova. On je prije nekoliko dana postigao 29 koÅ¡eva protiv Litvanije, ali njegov nastup u ponedjeljak je upitan.

“Ima tu raznih opcija koje ćemo vidjeti za njega i za njegov dolazak ili nedolazak, jer postoji mogućnost da neće doći. Imamo taktiÄki trening veÄeras i odbrana će biti drugaÄija ako on ne doÄ‘e. RijeÄ je o opasnom igraÄu koji daje koÅ¡eve na razne naÄine. Onaj ko ga bude Äuvao morat će biti dovoljno fiziÄki i psihiÄki spreman za to.”

Bećiragić se još jednom osvrnuo na poraz od Češke u Pardubicama i istakao da je naša odbrana bila loša.

“Imali smo sastanke i video analize. Zaista je loÅ¡e odigrana odbrana u ÄŒeÅ¡koj. Dali smo 81 poen u gostima i to je trebalo biti dovoljno da dobijemo utakmicu, ali odbrana je bila loÅ¡a. Možemo sad da pravimo analize zbog Äega je to tako. Imaju tu odreÄ‘ene stvari, ali ÄŒeÅ¡ka je jako dobra ekipa i trenirali su deset dana viÅ¡e od nas. Nadam se da smo izbacili tu “prljavÅ¡tinu†iz tijela i da će sutra biti bolje. Moramo Bugarsku naÅ¡om agresivnošću natjerati da grijeÅ¡i, te da onda doÄ‘emo u situaciju da koristimo naÅ¡e najjaÄe oružje, a to je kontranapad.”

MeÄ BiH – Bugarska direktno će prenositi kanal Sport Klub.

(Reprezentacija.ba)