INTERVJU/ Ibraković je 2014. doveo Velkoskog: Preporučio mi ga je prijatelj, Krste je tada odbio jače ponude da dođe na Koševo

Ibraković za Reprezenatcija.ba govori u Velkoskom


Ibraković je 2014. doveo Velkoskog: Preporučio mi ga je prijatelj, Krste je tada odbio jače ponude da dođe na Koševo

Krste Velkoski se jučer oprostio od Sarajeva. Na Koševo je stigao 2014. godine nakon intervencije Abdulaha Ibrakovića, tadašnjeg sportskog direktora Bordo kluba.

Ibraković je tada radio sjajan posao i okupljao ekipu koja će nedugo poslije donijeti trofeje na Koševo. U njegovoj eri mnogo renomiranih fudbalera je obuklo dres Sarajeva. Mato Jajalo, Matej Delač, Leon Benko, a jedan od onih sa najvećim zaslugama na terenu je zasigurno Krste Velkoski.

Makedonski reprezentativac se jučer nakon osam godina oprostio od Sarajeva, a Ibraković je za Reprezentacija.ba ispričao kako je došlo do angažmana Velkoskog.

“Period tranzicije kluba je počeo u augustu 2013. godine i veoma težak položaj kluba ili bezizlazna situacija. Ljudi koji su vodili klub imali su hrabrosti da izađu iz stvorenog dugogodišnjeg geta i tu je počelo da se stvara moderno i jako Sarajevo. Na tom putu smo usvojili sportsku strategiju koja nam je bila putokaz, ali i temelj za daljnji napredak i evoluciju”, ističe Ibraković, a potom govori o Velkoskom.

“U tu priču je Krste Velkoski dao ogroman doprinos. Došao je na preporuku našeg prijatelju Igora Angelovskog i brzo dao sve od sebe da bude i ostane Bordo miljenik. Iako je imao bolje finansijske ponude on je pokazao veliki želju da bude dio nove historije. Kao što i jeste uvijek nasmijan i raspoložen na terenu je davao maksimum i donosio sportske uspjehe”.

Bh. stručnjak koji trenutno radi u Austriji zna da će Krste ostati vjeran Bordo boji.

“Klub je profitirao sa njim u stvaranju pozitivnog imidža u regiji i u stvaraju veće baze mladih navijača. Žao mi je što odlazi, ali to je nastavak evolucije kluba i vidim da je to shvatio kroz njegove izjave i da će ostati uvijek “Bordo” Makedonac. To klubu znači mnogo”, govori Abdulah Ibraković za Reprezentacija.ba.

Abdulah Ibraković je nakon odlaska iz Bosne i Hercegovine dva puta radio kao trener austrijskog Kapfenberga i Hettena, a od novembra prošle godine do kraja ove sezone predvodio je Prištinu, najtrofejniji kosovski klub.

Proteklih mjeseci imao je nekoliko ponuda iz regiona, najkonkretniju iz Srbije, ali se odlučio vratiti u Austriju gdje trenutno radi konsultacije lokalnim klubovima.

(Reprezentacija.ba)

Oznake: