Krste Velkoski se jučer oprostio od Sarajeva. Na Koševo je stigao 2014. godine nakon intervencije Abdulaha Ibrakovića, tadašnjeg sportskog direktora Bordo kluba.

Ibraković je tada radio sjajan posao i okupljao ekipu koja će nedugo poslije donijeti trofeje na Koševo. U njegovoj eri mnogo renomiranih fudbalera je obuklo dres Sarajeva. Mato Jajalo, Matej Delač, Leon Benko, a jedan od onih sa najvećim zaslugama na terenu je zasigurno Krste Velkoski.

Makedonski reprezentativac se jučer nakon osam godina oprostio od Sarajeva, a Ibraković je za Reprezentacija.ba ispričao kako je došlo do angažmana Velkoskog.

“Period tranzicije kluba je počeo u augustu 2013. godine i veoma težak položaj kluba ili bezizlazna situacija. Ljudi koji su vodili klub imali su hrabrosti da izađu iz stvorenog dugogodišnjeg geta i tu je počelo da se stvara moderno i jako Sarajevo. Na tom putu smo usvojili sportsku strategiju koja nam je bila putokaz, ali i temelj za daljnji napredak i evoluciju”, ističe Ibraković, a potom govori o Velkoskom.

“U tu priču je Krste Velkoski dao ogroman doprinos. Došao je na preporuku našeg prijatelju Igora Angelovskog i brzo dao sve od sebe da bude i ostane Bordo miljenik. Iako je imao bolje finansijske ponude on je pokazao veliki želju da bude dio nove historije. Kao što i jeste uvijek nasmijan i raspoložen na terenu je davao maksimum i donosio sportske uspjehe”.

Bh. stručnjak koji trenutno radi u Austriji zna da će Krste ostati vjeran Bordo boji.

“Klub je profitirao sa njim u stvaranju pozitivnog imidža u regiji i u stvaraju veće baze mladih navijača. Žao mi je što odlazi, ali to je nastavak evolucije kluba i vidim da je to shvatio kroz njegove izjave i da će ostati uvijek “Bordo” Makedonac. To klubu znači mnogo”, govori Abdulah Ibraković za Reprezentacija.ba.

Abdulah Ibraković je nakon odlaska iz Bosne i Hercegovine dva puta radio kao trener austrijskog Kapfenberga i Hettena, a od novembra prošle godine do kraja ove sezone predvodio je Prištinu, najtrofejniji kosovski klub.

Proteklih mjeseci imao je nekoliko ponuda iz regiona, najkonkretniju iz Srbije, ali se odlučio vratiti u Austriju gdje trenutno radi konsultacije lokalnim klubovima.

(Reprezentacija.ba)