BiH i Finska večeras u Zenici igraju utakmicu četvrtog kola grupe 3 UEFA B Lige Nacija.

Duel se igra od 20,45 sati, a donosimo vam najvažnije stvari koje trebati znati o ovoj utakmici.

Sedmi međusobni duel

Selekcije BiH i Finske će večeras odigrati sedmi međusobni susret. Do sada su obje reprezentacije ostvarile po dvije pobje, a dva meča su završena bez pobjednika. Zanimljivo da je gol razlika 9:9. BiH je na svom terenu igrala tri puta sa Finskom te ostvarila dvije pobjede, dok je jednom izgubila.

Bugarski arbitri na centru

Susret u Zenici sudit će Georgi Kabakov (36) iz Bugarske. Kabakov je od 2013. godine FIFA sudija, a prvi put će dijeliti pravdu našoj A selekciji. Asistirat će mu sunarodnjaci Martin Margaritov te Diyan Valkov, dok je četvrti sudija Dragomir Draganov, također iz Bugarske. U VAR sobi biti Ivajlo Stoyanor, imenjak našeg selektora Peteva, te Ivo Kolev.

BiH – Finska na više od 15 TV kanala

Utakmicu Bosna i Hercegovina – Finska direktno će prenositi više od 15 TV kanala. Gledatelji u našoj državi susret mogu pratiti na BHT1 te na kanalu Moja TV. Duel će se prenositi i u Finskoj, Rumuniji, Kanadi, Ukrajini, Australiji i drugim državama. Listu TV kanala koji prenose meč BiH – Finska pogledajte OVDJE.

Kanerva na klupi Finske od 2016. godine, Petev godinu i po

Markku Kanerva je od decembra 2016. godine na klupi Finske. Finski selektor je ovu reprezentaciju predvodio u 62 meča i odveo je Fince na EURO 2020. Kanerva na klupi Finske ima omjer od 28 pobjeda, 10 remija i 24 poraza.

Ivajlo Petev je Zmajeve preuzeo u janauru 2021. godine. BiH je predvodio u ukupno 17 mečeva. Naša selekcija pdo vodstvom Peteva ima skor od četiri pobjede, sedam remija i šest poraza.

Selektor nisu mijenjali formacije u Ligi Nacija

Selektori obje selekcije su u prva tri kola nisu mijenjali svoje formacije. Finski selektor Markku Kanerva je sva tri meča u grupnoj fazi Lige Nacija počinjao u formaciji 5-3-2. S druge strane, naš selektor Petev je u svakom kolu igrao u formaciji 4-3-3, s tim da je u napadu svaki put bio jedan klasični napadač i to Edin Džeko.

BiH ima više igrača u ligama petice

BiH u ovom trenutku ima više igrača u ligama petice od selekcije Finske. Šest naših reprezentativaca nastupa u pet najjačih liga na svijetu, dok su tri Finca članovi timova iz liga petice. Edin Džeko (Inter) i Rade Krunić (Milan) nastupali su prošle sezone u Italiji, Ermedin Demirović (Freiburg) u Njemačkoj, a Sead Kolašinac (Marseille), Sanjin Prcić (Strasbourg) i Anel Ahmedhodžić (Bordeaux) u Francuskoj. Igrači selekcije Finske koji su igrali u ligama petice prošle sezone su Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen, Njemačka), Teemu Pukki (Norwich, Engleska) i Joel Pohjanpalo (Bayer Leverkusen)

Igrači sa najviše odigranih minuta u ovogodišnjoj Ligi Nacija

Dva naša reprezentativca su provela svaki minut na terenu u prethodna tri kola Lige Nacija, dok je samo jedan Finac odigrao svih 270 minuta. Ibrahim Šehić i Anel Ahmedhodžić su u našem timu nastupili u sve tri utakmice po svih 90 minuta, dok u Finskoj tu minutažu ima stoper Robert Ivanov.

(Reprezentacija.ba)