Fudbalska reprezentacija BiH nakon duge pauze vratila se na državnu televiziju na kojoj ćemo je pratiti narednih šest godina, a nadamo se da ćemo ponovo biti svjedoci nekih od kultnih trenutaka, ali i pobjeda koje smo dočekali uz državnu televiziju i komentatore.

Kruna na sve bile su utakmice sa Svjetskog prvenstva u Brazilu, ponajviše prvi gol BiH na velikim takmičenjima koji je Vedad Ibišević postigao protiv Argentine. Iste kvalifikacije, odnosno domaće utakmice, prenosila je upravo državna televizija.

Navijači naše reprezentacije pamte kultne utakmice protiv Danske u okviru kvalifikacija za EURO 2004.

BHT1 je 2003. godine prenosio mečeve između Danske i BiH. Naš tim je u aprilu 2003. godine napravio veliko iznenađenje i golovima Barbareza i Baljića pobijedio Dansku u Kopenhagenu uz fanatične komentare Igora Kristića.

Šest mjeseci kasnije na prepunom stadionu Koševo naša reprezentacija je protiv Danske igrala historijsku utakmicu za plasman na EURO.

BiH je bila potrebna pobjeda za direktan plasman na prvenstvo, ali rezultat je na kraju glasio 1:1 i naš tim je ostao bez plasmana na prvenstvo.

Strijelac jedinog gola za BiH bio je Elvir Bolić. Bahino “ma neka nas kazne, samo da večeras pobijedimo” ostalo je upamćeno za sva vremena.

Bosna i Hercegovina je u spomenutim kvalifikacijama za EURO 2004 u septembru 2003. godine u Zenici pobijedila Norvešku sa 1:0. Golova nije bilo sve do 87. minute, a onda je Zlatan Bajramović zatresao mrežu gostiju za veliku pobjedu. Ponovo uz fanatičnu reakciju Bahe Topalbečirevića.

Naravno, BHT1 je prenosio i veliku pobjedu našeg tima protiv Belgije 2005. godine u Zenici. Bio je to meč kvalifikacija za SP 2006, a Sergej Barbarez je u 62. minuti postigao pobjedonosni gol za eruopciju oduševljenja navijača na stadionu Bilino Polje.

Navijači BiH pamte i meč iz oktobra 2011. godine između Francuske i Bosne i Hercegovine.

BHT1 je direktno prenosio odlučujući duel za plasman na EURO 2012, a BiH je nakon prvog poluvremena imala prednost zahvaljujući fenomenalnom golu Edina Džeke. Zoran Šuko je svojom emocijom ovom golu dao dodatnu težinu.

(Reprezentacija.ba)