Na današnji dan, 4. maja 1992. godine, zapaljen je Stadion Grbavica, simbol otpora Sarajeva i Željin hram fudbala.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stadion Grbavica ili popularno zvana Dolina ćupova je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran.

Sa tribinom zajedno je izgorilo i nestalo 316 pehara.

Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Daytonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine.

Od tada pa do danas, Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i naš stadion. Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica.

Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).

Trideset godina poslije Stadion Grbavica dom je odigravanja evropskih utakmica Želje i A reprezentacije BiH.

Obilježavanja 30. godišnjice danas u 17 sati

Projekat „Grbavica – 30 godina nakon“, kojeg realizuje Fondacija „Sarajevo Navigator“ u saradnji sa FK „Željezničar“, a uz podršku Visit Sarajevo – Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ministarstava kulture i sporta i boračkih pitanja Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, te Udruženja navijača FK „Željezničar“, ima za cilj obilježiti značajne datume za historiju Kantona i Grada Sarajeva, Općine Novo Sarajevo, naselja Grbavica i fudbalskog kluba „Željezničar“, stoji u dopisu Želje, a potom dodaju:

U sklopu projekta „Grbavica – 30 godina nakon“ produciran je remix kultne pjesme Grbavica. Remix je kreirao Adis Kutkut – Billain, jedan od najznačajnijeg producenta elektronske muzike na ovim prostorima, dobitnik nagrade Ambasador za najboljeg izvođača elektronske muzike u regiji jugoistočne Evrope za 2021. godinu.

Također, snimljen je i video spot „Grbavica – 30 godina nakon“, kojeg je režirao Alen Alilović, diplomirani režiser, autor brojnih značajnih filmskih i video ostvarenja i veliki navijač FK „Željezničar“. Remix pjesme „Grbavica“ će se nakon promocije moći besplatno preuzeti sa web stranice www.grbavica.ba, na kojoj će se moći pogledati i video spot „Grbavica – 30 godina nakon“, a od 8. maja i istoimena izložba. Upravo za nedjelju, 8. maj zakazano je i otvorenje izložba fotografija „Grbavica – 30 godina nakon“, koja će biti postavljena u FAN Shopu FK „Željezničar“.

Željo će danas u 17 sati održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti remix i spot.

(Reprezentacija.ba)