Vahid Halilhodžić je možda jedini Bosanac i Hercegovac u stručnom štabu Maroka, ali nije jedini kojemu je Bosna i Hercegovina u srcu.

Sa Vahom u stručnom štabu Maroka radi i Francuz Stephane Gilli (47) koji je od 2014. do 2017. godine bio pomoćnik Mehmedu Baždareviću u reprezentaciji BiH.  I ušao u srca svih Bosanaca, znamo već kako. A i BiH je ušla u njegovo srce, iako je na kraju iz Sarajeva ispraćen „na mala vrata“, jednim mailom.

Sa Gillijem smo razgovarali o velikom uspjehu koji je napravio sa Marokom, a za koji kaže i danas žali što nije uspio sa BiH.

O Halilhodžiću  i rezultatu Maroka je manje-više sve rečeno, no zanimalo nas je šta je to, prema Gillijevom mišljenju, tajna uspjeha našeg Vahe, sa kojom je čak četiri reprezentacije plasirao na Svjetsko prvenstvo.

„Vahina glavna vrlina je da stalno neumorno radi, on jednostavno živi fudbal. Druga tajna uspjeha mogla bi biti to što ekipu stavlja iznad svega, bez obzira šta god se desilo.

Timski duh i ekipa su na prvom mjestu. Tu je jako bitna njegova zahtjevnost, ali i dosljednost. Njega ne može ništa izbaciti iz njegovog načina ponašanja.“ govori Gilli za Reprezentacija.ba.

“Koristim priliku i da se zahvalim mnogobrojnim čestitkama od prijatelja iz Bosne i Hercegovine” poručio je naš sagovornik.

Gilli je ranije za Reprezentacija.ba govorio o vremenu u BiH, ali i kako je uopšte došlo do saradnje sa legendarnim Vahom.

“U ranijim intervjuima govorio sam kako me obilježilo vrijeme u BiH. Za kratko vrijeme zavolio sam tu zemlju, ljude, svidjelo mi se kojim žarom se prati reprezentacija. Naročito kada igramo u inozemstvu. Bosanci imaju ogromno srce. Danas mi je najviše žao što nisam sa BiH otišao na neko veliko takmičenje.”

Foto: FS Maroko

“Upoznao sam Vahida prije nekoliko godina preko Meše. Večerali smo nekoliko puta u Sarajevu i Francuskoj. Meša mu je govorio o meni. Vahid me zvao nekoliko puta za angažman i ranije, ali sam svaki put imao postojeći angažman.”

Maroko će u Kataru igrati protiv Belgije, Hrvatske i Kanade.

(Reprezentacija.ba)