Mehmed Baždarević kada je dolazio na kormilo reprezentacije BiH nije imao nikakve posebne zahtjeve osim da u njegovom timu bude – Stéphane Gilli. U pitanju je Francuz s kojim je godinama sarađivao i koji će, ispostavit će se, kasnije postati omiljen među svim navijačima.

Trajala bi Gillijeva era u reprezentaciji i duže da u junu 2017. godine na utakmici između BiH i Grčke nije u samoodbrani udario Giannisu Gianniotasa i pritom mu izbio zub, a suspendovan je tada i od strane FIFA-e na šest mjeseci.

Vjerovatno bi i Grci bježali od Gillija da je kojim slučajem otkrio da je godinama unazad trenirao kick-boks sa prijateljem Olivierom Cerdanom koji je šest puta bio svjetski šampion, a koliko god ga mnogi stavljali na pijedestal, svjestan je kako takvo nešto sebi nije trebao dozvoliti. Pogotovo jer je do tada gradio karijeru bez ikakve mrlje.

Već nekoliko mjeseci Gilli radi i Maroku, u nacionalnom timu sa Vahidom Halilhodžićem, a o novom poslu i stvarima koje se tiču bh. fudbala govorio je za Reprezentacija.ba portal.

“Upoznao sam Vahida prije nekoliko godina preko Meše. Večerali smo nekoliko puta u Sarajevu i Francuskoj. Meša mu je govorio o meni. Vahid me zvao nekoliko puta za angažman i ranije, ali sam svaki put imao postojeći angažman.”

“Ovaj put su se poklopili pravi uslovi i u Maroko sam došao u julu i moram reći da su me jako dobro prihvatili. Uslovi za rad su fenomenalni, dovoljno je samo vidjeti kakav je sportski centar. Posao je takav da analiziramo utakmice, pratimo oko 50 fudbalera, pravimo izvještaje o njihovim mečevima te sve one koji za koje smatramo da bi mogli biti zanimljivi. Standardno”, priča nam Gilli na početku razgovora.

Zavolio sam BiH, ljude… 

Došli ste na poziv Vahida Halilhodžića. Razlikuje li se mnogo rad sa njim i Mehmedom Baždarevićem?

“Saradnja sa Vahidom izgleda jako dobro. On je po prirodi zahtjevna osoba i maksimalno posvećena svom poslu, ali je i podrška svima nama koji radimo s njim. Osobno ga poznajem manje od Baždarevića. Sa Mešom sam prijatelj više od 20 godina, on je moj prijatelj, trener i vrlo važna osoba  u mom životu.”

Kako gledate danas na period proveden u BiH?

“U ranijim intervjuima govorio sam kako me obilježilo vrijeme u BiH. Za kratko vrijeme zavolio sam tu zemlju, ljude, svidjelo mi se kojim žarom se prati reprezentacija. Naročito kada igramo u inozemstvu. Bosanci imaju ogromno srce. Danas mi je najviše žao što nisam sa BiH otišao na neko veliko takmičenje.”

Jeste li ikada poslije čuli sa Gianniotasom?

“Poslao sam poruku i njemu i kapitenu, ali nisam dobio odgovor.”

Otkaz preko maila

A otkaz? Je li vam teško palo što ste morali otići?

“Bilo je to za mene jako teško vrijeme. Sa jedne strane čekate sankciju UEFA-e, sa druge strane vas osude u BiH i daju otkaz. Očekivao sam da ću dobiti otkaz, to je normalno kada su takve stvari u pitanju, mada je na kraju to bilo samo putem maila…”

Kako vam se čini današnja reprezentacija?

“Otkako sam otišao gledao sam sve utakmice i pratio šta se događa. Ne bih baš ulazio u detalje, ali mislim da su rezultati bili žalosni ako se uzmu u obzir potencijal, kvalitet i talenat kakav je u BiH. Šteta.”

Šta mislite onda kakav bi BiH danas trebao selektor?

“Kada su rezultati razočaravajući, krivica nije samo na treneru. Postoji način da se pokrenu stvari u BiH nabolje, treba obratiti malo više pažnju na omladinski fudbal, a važna je i veza među klubovima. Mislim da su i ljudi toga svjesni.”

Jeste li ostali u kontaktu sa nekim iz BiH?

“Kako da ne. Čujem se sa većinom fudbalera koji su u to vrijeme bili u reprezentaciji, kao i ostalim ljudima s kojima sam sarađivao. Nadam se da ću se u budućnosti uspjeti vratiti u BiH”, poručio je Gilli i za kraj poželio svim čitaocima sve najbolje u 2021. godini.

(Reprezentacija.ba)