Zvjezdan Misimović, savjetnik predsjednika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Vice Zeljkovića, u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ analizirao je minule kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

“Kada smo krenuli u kvalifikacije za Mundijal 2023, niko nije ni spomenuo da je naš cilj da se moramo plasirati u baraž ili u Katar. Krenuli smo iz četvrte jakosne grupe i završili, nažalost, na četvrtom mjestu, ali mislim da se ipak vidjelo da je napravljen pomak. I taktički i igrački. Napravljena je baza, a ekipa je jedino podbacila u utakmici protiv Finske Mislim da su sve ostale utakmice, što se tiče igre, bile na nivou.”

Misimović smatra da se kod nas uvijek očekuje nešto, a to je možda nekada i nemoguće.

“Generalno, nismo realni. Mi uvijek očekujemo nešto, možda nekada i nemoguće. Ipak, činjenica je da smo se mi samo jednom plasirali na veliko takmičenje (Svjetsko prvenstvo 2014.) i da se ne možemo uporediti s drugima. Ali, kroz rad, trud i disciplinu, mislim da možemo biti dobra reprezentacija. To smo pokazali u dosta utakmica. Realno, plasman na Svjetsko prvenstvo kroz ovaj modus kvalifikacija je vrlo, vrlo teško ostvariti. I da smo otišli u baraž, bilo bi mnogo teško doći do Katara”, govori Zvjezdan za Dnevni avaz.

Popularni Miske o selektoru Petevu kaže:

“Ako se gleda po bodovima, sigurno nije idealno, iako smo prvi put bili u grupi s pet reprezentacija. Realno, da smo imali u grupi još jednu lošiju ekipu, osvojili bismo još šest bodova… Zbog toga ne treba sada gledati samo jednu stvar, odnosno po bodovima, nego i broj ekipa u grupi, te kako je igrao naš tim. Mislim da je to bilo sasvim OK. Imali smo i peh da Džeko nije mogao igrati posljednje dvije utakmice, a on je vrlo bitan za našu ekipu. Trenutno nemamo zamjenu za njega, ni liderski, ni po kvalitetu. A Pjanić je nakon povrede, da tako kažem, upao u lošiju formu. I to je bio peh, ali nema veze, mislim da su iz toga ovi drugi igrači dosta naučili”, ističe Zvjezdan i dodaje:

“Normalno, kod nas je pozitivno samo ako se plasiramo na veliko takmičenje, ali, ponavljam, to na startu nije bio cilj. O Peteovom radu treba suditi na osnovu toga kako će biti odrađene kvalifikacije za Euro 2024. Tu je realno, kroz modus kvalifikacija i sve ostalo tražiti plasman na Evropsko prvenstvo. Razgovarao sam i s predsjednikom i s potpredsjednicima Saveza, nemam nikakvu dojavu da je Petev upitan. Generalno, i publika je prepoznala tu njegovu energiju. I taj njegov stil igre, tako da su reakcije više pozitivne što se tiče selektora.”

(Reprezentacija.ba)