Marjan Mijajlović je u proteklom periodu obišao nekoliko europskih država gdje je razgovarao sa našim fudbalerima i trenerima, a u Austriji je pričao sa Abdulahom Ibrakovićem.

Ibraković je trener Kapfenberga u kojem primarno radi na promociji mladih igrača.

Kapfenberg je trentno na 11. mjestu u drugoj austrijskoj ligi, a prije nekoliko dana je senzacionalno izbacio Austriju iz Beča u Kupu Austrije.

Ibraković je sa Mijajlovićem pričao o svom klubu, odnosno strategiji Kapfenberga.

“U ljetnom prelaznom roku nam je otišlo 12 igrača. Fudbaleri su otišli u Rumuniju, Ukrajinu, Albaniju, prvu austrijsku Bundesligu i to je dobar signal za nas da radimo dobro. Sada imamo novu ekipu, mlade igrače i imamo potencijala da napravimo dva ili tri dobra igrača. S obzirom da nismo finansijski nismo nešto moćni, ali pokušavamo da kroz našu akademiju profiliramo što više fudbalera”, govori Ibraković i dodaje:

“Najveći problem kod nas je neznanje i to je najopasnija priča. Svaka promjena koju sam radio u bilo kojem klubu bila je bolna za neke ljude i odmah sam dobijao neprijatelje. Mislim da ću još godinu ili dvije ostati ovdje, boriti se i pokušati stvarati nešto.”

Trener Kapfenberga objašnjava i da je njegova filozofija nadigravanje te da mlade igrače uči da u svakoj utakmici moraju ći na pobjedu.

“Nisam trener koji je kukavica. Pokušavam da u svakoj utakmici igram i idem na pobjedu. Pogotovo na početku sezone kada se može više rizikovati. Učim mlade igrače da od prve do zadnje minute moraju ići na pobjedu te da pokušaju nadigrati protivnika.”

U priloženim video materijalima možete pogledati razgovor Ibrakovića i Mijajlovića.

(Reprezentacija.ba)