Danas se igra veliki mostarski derbi između Zrinjskog i Veleža. Rivalitet između ova dva kluba je ogroman, a Velež je svojom objavom dodatno podgrijao atmosferu.

“Gradski derbi uvijek je poseban. Igranje na stadionu sa kojeg smo protjerani i na kojem smo pisali fudbalske bajke, ogroman je motiv. Atmosfera pred meč protiv HŠK Zrinjski Mostar je veoma dobra, uz očekivanja prvog prvenstvenog trijumfa nad Zrinjskim na stadionu Pod Bijelim brijegom. Neka se ponovi 28. septembar 2011. Deceniju čekamo na trijumf u našem hramu. Idemo, svi kao jedan!”, poruka je iz FK Velež.

Potvrđeno je da će veliki broj policajaca osiguravati današnji derbi jer je utakmica okarakterisana kao događaj visokog rizika.

Mostarski derbi postoji još od 1922. godine kada je odigran prvi susret. Do 1945. odigrali su veliki broj utakmica, a nakon toga pa sve do 1992. godine Zrinjskom je bio zabranjen rad. Nakon 1995. godine Zrinjski se vratio na bh. terene, a rivalstvo ova dva kluba stiglo je do samog vrhunca.

Ukupno su Zrinjski i Velež odigrali 53 utakmice. Plemići su slavili 28 pobjeda, Velež 17, a osam puta je bilo neriješeno.

Današnji susret se igra u 17 sati uz TV prijenos na Areni Sport.

(Reprezentacija.ba)