Reprezentacija.ba sa ponosom u saradnji sa Prof. dr Mirzom Bišćevićem donosi specijal stručnih medicinskih savjeta za profesionalne fudbalere, ali i za sve druge koji imaju problema sa bolovima u leđima, išijasom, diskushernijom, nemogućnosti normalnog života, rada, sporta…

Prof. dr Mirza Bišćević je ortopedski i spinalni hirurg sa preko 20 godina iskustva, doskorašnji je Predsjednik Udruženja ortopeda i traumatologa Bosne i Hercegovine i član Glavnog odbora Evropske Federacije ortopeda, a član je i Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine.

Danas sa dr Bišćevićem govorimo o novom dostupnom načinu liječenja boli u Sarajevu – radiofrekventnoj ablaciji – metodi onesposobljavanja vlakana koja prenose impulse boli.

“Radiofrekventna ablacija predstavlja minimalno-invazivnu proceduru (ubod igle) sa kojom se vlakna koja prenose bolne impulse “onesposobe” za njihovo provođenje tako da pacijent ne osjeća bol određenog dijela tijela tokom narednih 6-12, ponekad čak i do 24 mjeseca.”

Najčešće se izvodi na bolnom koljenu ili kičmi.

“Najčešće indikacije za ovu proceduru jesu bolna koljena kod osoba koji ne prihvataju operaciju, a druge metode su neefikasne (starije osobe, stanja nakon prethodne ugradnje proteze koljena, odnosno osobe koje su suviše mlade za tu operaciju), te bol u krstima (lumbago).” govori dr Bišćević za Reprezentacija.ba.

U kojoj fazi se procedura može napraviti na pacijentu?

“Ova procedura se može izvesti u svim fazama propadanja zglobne hrskavice koljena, odnosno kičme (početna, napredna, krajnja). Procedura se izvodi u budnom stanju i nije bolna jer se radi pod lokalnom anestezijom. Ljekar pod kontrolom pokretnog RTG aparata iglom dolazi na mjesto gdje se nalazi ciljani nervni završetak. Aplikacijom dozirane struje stvara se temperatura 60-90 °C tokom 1-3 minute kojom se onesposobljava provođenje bolnih impulsa tokom navedenog perioda, a što pacijent percipira kao smanjenje bolnosti od 3 do 4 puta.” govori dr Bišćević.

Kažete da bol može nestati na period od šest do 24 mjeseci, može li se onda procedura ponoviti?

“Procedura se može ponavljati, ovisno o njenim efektima i željama pacijenta. Ukoliko se izvodi od strane stručne osobe nema nikakvih posebnih rizika, a pacijent odmah nakon intervencije ide kući bez dodatnih mjera opreza. U narednom periodu pacijent mora reducirati tjelesnu težinu (ukoliko je gojazan), te ojačati natkoljene, odnosno paravertebralne mišiće (plivanje). Sama procedura nije u koliiziji sa ostalim vidovima liječenja ovih stanja (analgetici, fizikalna terapija, blokade i sl.” zaključuje prof. dr Biščević.

(Reprezentacija.ba)