Velika kriza posljednjih mjeseci trese FK Sarajevo. Nakon što je prošle sezone klub na nevjerovatan način ostao bez titule, nova razočarenja za navijače uslijedila su na početku nove gdje je Sarajevo zaustaljeno već na prvoj prepreci u Konferencijskoj ligi i to od strane moldavskog Milsamija, a onda i na domaćem terenu poraženo od Tuzla Cityja.  

Navijači su kivni na politiku kluba koja je godinama, za javnost, izuzetno nelogična. Dok su najbolji igrači nerijetko odlazili besplatno, za lijepe cifre dolaze ‘polovnjaci’ iz regiona koji kratko ostanu i odu. A kada dođe vrijeme za rezanje troškova, donese se odluka o gašenju svoje škole – i to od strane anonimnih stranaca trenera koji navodno čak i nemaju UEFA PRO licencu…

Svi ti nelogični potezi teško padaju i Fuadu Muzuroviću, bivšem igraču i treneru Sarajeva, koji je u svojoj karijeri imao priliku i da vodi fudbalsku A reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Iako na početku za razgovor nije bio pretjerano raspoložen, pravdajući se da ne prati mnogo zbivanja, zaboljelo ga je ono što je doživio Husref Musemić na Koševu.

– Svi znamo šta prezime Musemić znači u historiji Sarajeva. To je jedan od najboljih trenera koji je ikada vodio klub, a koji je – otjeran. To je gruba riječ, ali je tako. I dok ga je veliki dio navijača lijepo ispratio nakon posljednje utakmice, pojavi se neko iz te mase i na kraju napravi takav problem. Teško je to palo i njemu njemu. Takvi trebaju vidjeti koliko su Husref i njegov brat privrženi Sarajevu, koliko vole taj klub. Sramota je ono što se desilo, s ogorčenjem priča Fuad Muzurović za Reprezentacija.ba.

Nije Musemić jedini od legendi Sarajeva koji je ovakvo nešto doživio.

– Kada se igrao šestoaprilski turnir, Boško Prodanović je došao da posjeti klupske prostorije, ali na ulazu su ga zaustavili jer nisu znali ni ko je on. Kada je na neki način uspio ući, pokazao je ljudima svoju sliku i rekao: ‘Ja sam ovaj koji je u sezoni 1966/1967. sa Sarajevom osvojio titulu’. E, to je za mene žalosno. Vjerovatno bi isto i mene dočekalo da sutra pokucam.

Pitali smo Muzurovića i šta misli o aktuelnom stanju u Sarajevu i krizi kroz koju klub prolazi.

– Moja fudbalska historija je krenula iz Jedinstva iz Bijelog Polja, ali sve što sam postigao kao igrač i trener, vezano je za Sarajevo. Zasluge za sve pripadaju Sarajevu. Zbog svega toga žao mi je gledati sve što se dešava.

Odluka o gašenju škole ‘Asim Ferhatović – Hase’ za njega je sramotna.

– Ma, to je poražavajuće za sviju nas. To je ružno prema jednoj takvoj legendi prema kojoj je škola nosila ime i prema kojoj stadion nosi ime. Ne mogu to shvatiti, dno dna. Nije finansijski održiva? Ta škola je izdržavala samu sebe jer su svi željeli da budu u njoj. Žao mi je i ovog novog trenera Sablića je došao da proživljava sve to. Nadam se da će na kraju uspjeti napraviti ovdje dobre stvari. Kao igrač je bio odličan, pamtim ga iz vremena kada je igrao za Hajduk.

Već više od deset godina Muzurović nije u trenerskim vodama.

– Živim penzionerski. Vrijeme provodim na svojoj lijepoj vikendici sa djecom i suprugom s kojom sam proslavio 50 godina braka. Uživam u miru, poručio je Muzurović.

(Reprezentacija.ba)