Bh. košarkaš Jusuf Nurkić želio je kupiti vakcine kojima se približava istek roka u SAD kako bi ih donirao u BiH, ali su Amerikanci zakonom zabranili prodaju vakcina dok se svi građani ne vakcinišu.

Nurkić je nezadovoljan time što vlast u BiH nije obezbijedila vakcine za svoje stanovništvo, te je želio poslati vakcine u BiH čiji rok trajanja je sasvim dovoljan za transport i brzu vakcinaciju u BiH.

“U Bosni i Hercegovini imaju samo donirane vakcine, ali to nije dovoljno da se svi vakcinišu. Pokušao sam kupiti vakcine za cijelu državu. Spremio sam novac, imao sam plan kako to izvesti, ali nisam uspio”, kaže Nurkić za američke medije pa dodaje:

“Čak i da pronađem nekoga ko je spreman prodati vakcine, američki zakon ne dozvoljava prodaju vakcina van države, sve dok se ne vakcinišu svi Amerikanci. Ne znam više šta da radim, sve sam pokušao”.

Jusuf se vakcinisao u aprilu, a zbog virusa COVID19 izgubio je nekoliko članova svoje porodice.

“Sjedinjene Američke Države su najviše pogođene i ljudi se i dalje ne žele vakcinisati. Ne smijem ni pomisliti koliko se vakcina u SAD-u baci jer im istekne rok. Ja bih rado kupio i te doze, ali ne dozvoljavaju mi. Mislim da smo podbacili kao društvo, sve zemlje bi trebale imati jednaku dostupnost vakcina, zar ne?”, upitao se Nurkić.

(Reprezentacija.ba)