Abdulah Ibraković, paralelno s pripremanjem Kapfenberga za nove izazovem, s velikim zanimanjem prati Evropsko prvenstvo.

Detaljno je bivši sportski direktor Sarajeva analizirao sve utakmice, a kada i koju propusti zbog obaveza, obavezno pronađe snimak.

“Fudbal je sastavni dio mog života, moraš pratiti, biti upućen. Evo, jučer nisam stigao gledati utakmice, ali sam kasnije odmah našao snimak. U odnosu na Svjetsko prvenstvo velike su promjene kada su u pitanju sistem, formacija, način igre… Bitno je biti u toku kako bi mogao napredovati dalje”, javio se iz Austrije Abdulah Ibraković.

Večeras su na rasporedu dvije utakmice. Od 18:00 sati najprije će snage odmjeriti Hrvatska i Španija.

“U početku Hrvatska nije izgledala najbolje, ali popravljaju se. Njihovo zajedništvo nikada nije nedostajalo, što su više zajedno, to su bolji. S druge strane, Španci imaju dosta problema u organizaciji igre. Do posljednje utakmice sa Slovačkom nisu pokazali praktično ništa, naročito u igri prema naprijed, zato su i imali problema. Sada su zadnju pobijedili 5:0, to im je dalo samopouzdanje, međutim Hrvatska je nešto sasvim drugo. Ne vjerujem da će tako lako proći.”

Hendikep za Hrvatsku će svakako biti neigranje Ivana Perišića koji je pozitivan na koronavirus. Mogao bi nastupiti tek u slučaju da Vatreni dođu do finala.

“Perišić je jedan od onih koji su bili nezamjenjivi. Svakako je veliki hendikep kada na jednog takvog igrača ne možeš računati, ali ima Dalić i druga rješenja. Ko god dobije šansu, dat će sve od sebe da opravda povjerenje. Hrvatska i na klupi ima kvalitetne igrače.”

Nešto kasnije, od 21:00 sat, sastaju se Italija i Švicarska.

“Tu ne bi trebalo biti nekih posebnih iznenađenja. Francuska igra kao i na Svjetskom prvenstvu – stabilno, čvrsto i nazad sa niskim blokom. Pokušavaju u toj formaciji da igraju čvrstu odbranu i na taj način reaguju prema naprijed gdje imaju fantastične i brze igrače. Ako uspiju nadmudriti i prevariti Švicarce da izađu malo naprijed, da im daju prostora za igru, onda će lako dobiti. Sada je pitanje koliko će Švicarska moći da bude istrpljiva i da ona bude ta koja će iskoristiti tu taktiku.”

Austrija u kojoj živi i radi predstavila se u vrlo dobrom svjetlu. Uprkos ispadanju.

“Ko god misli da je Austrija slaba reprezentacija, vara se. Imaju dosta igrača koji igraju u vrhunskim evropskim klubovima i nisu nimalo za podcijeniti. Oni igraju čisti njemački fudbal sa čvrstom defanzivnom disciplinom. To se vidjelo i protiv Italije. Uspjeli su koliko-toliko izdržati njihove napade. Ipak, kako je utakmica išla dalje, energetski su padali i nije bilo snage za nešto više. I selektor Franco Foda je priznao da je morao prije osvježiti tim. Ali, to su odluke koje nije lako donositi. Vjerovao je u tim koji je bio na terenu.”

Ima i favorita.

“Mislim da će Evropsko prvenstvo na kraju osvojiti Italija.”

Upitali smo Ibrakovića ima li žala što nas državni tim ne igra na Euru 2020.?

“Mi uvijek nešto žalimo još od 2014. godine kada smo igrali na Mundijalu u Brazilu. Sada treba da budemo svjesni da smo ispod zemlje. Moramo tražiti način kako da se dignemo i kako da strateški reagujemo. Do tada gledajmo i navijajmo za druge.”

Uporedo Ibraković nastoji što bolje spremiti svoj Kapfenberg za novu sezonu.

“Sedmorica igrača su nam otišla u Bundesligu ili u drugi klub iz Erste lige. Minule sezone smo izbacili baš veliki broj fudbalera, to je vrhunska stvar za bilo koji klub, a sada smo već u fazi stvaranja novog tima. Ostala su nam trojica-četvorica i na njima baziramo ekipu. Jučer smo u prijateljskoj utakmici protiv CSKA iz Moskve poraženi s miinimalnih 1:0, a nastupili su mahom mladi igrači. Imali smo tek trojicu preko 23 godine, sve ostalo je iz omladinskog pogona”, podvukao je Ibraković.

Ovo je Ibrakoviću drugi mandat u Kapfenbergu, a radit će, kaže, sve dok posao bude u ovom klubu bude imao smisla i dok kao trener bude mogao napredovati.

(Reprezentacija.ba)