Večeras se u Portu od 21,00 sati igra finale Lige Šampiona u kojem se sastaju Manchester City i Chelsea.

City će večeras pokušati da osvoji prvi put u svojoj historiji Ligu Šampiona, dok će Chelsea nastojati da drugi put podigne pehar u ovom takmičenju.

Ekipa Manchester Cityja je do prvog finala ikada stigla prilično ubjedljivo sa 11 pobjeda i samo jednim porazom uz gol razliku 25:4.

Izabranici Pepa Guardiole su osvojili prvo mjesto u grupi C, zatim su u osmini finala eliminisali Borussiju M'Gladbach, u četvrtfinalu su bili bolji od Borussije iz Dortmunda, a u polufinalu su savladali PSG.

City je prema kladionicama blagi favorit. Kladionica Mozzart na dan utakmice daje kvotu 2.05 na City. Ostale kvote sa ovog duela možete pogledati ovdje.

Momčad Chelsea je ove sezone ostvarila osam pobjeda, tri remija i jedan poraz uz gol razliku 22:4. Londonski tim je bio prvi u grupi E, zatim je u osmini finala bio bolji od madridskog Atletica, u četvrtfinalu je prošao Porto, a u polufinalu madridski Real.

Ove dvije ekipe su u tekućoj sezoni odigrale tri susreta i zanimljivo da Chelsea ima dvije pobjede. Chelsea je u ligi slavio sa 2:1 te u finalu FA Cupa sa 1:0, dok je Man. City bio uspješniji u jednom ligaškom meču rezultatom 3:1.

“Pokušat ćemo odigrati najbolje što možemo, onako kako igramo već godinama. Dolazak u finale je označio kraj procesa koji smo započeli prije tačno pet godina. Mislim da će biti dobra utakmica i da će bolji pobijediti. Znam tačno kako ćemo igrati i sa kojim igračima. Nevjerojatno je iskustvo biti ovdje. Kad sam započeo karijeru, nisam ni mogao očekivati da ću igrati finala. Razumijem igrače i znam što ću im reći. Neki od njih su nervozni, ali objasnit ću im da je to normalno”, istakao je trener Cityja Guardiola uoči finala.

Trener Chelsea Tomas Tuchel ističe da je City možda i najjači u ovom trenutku na svijetu, ali da i njegova momčad ima šanse u finalu.

“Možda su u ovom trenutku najjači klub u Europu i na svijetu. U Premijer ligi su bili nedostižni, napravili su veliku razliku u odnosu na sve druge ekipe. Ipak, uspjeli smo im parirati tokom 90 minuta na Wembleyu u finalu FA Cupa, zatim i na njihovom stadionu u Manchesteru u ligi.”

Vjerovatni sastavi:

Manchester City: Ederson; Walker, Stones, Rúben Dias, Zinchenko; Bernardo Silva, Fernandinho, Gündoğan; Mahrez, De Bruyne, Foden.

Chelsea: Mendy; Christensen, Thiago Silva, Rüdiger; Azpilicueta, Jorginho, Kanté, Chilwell; Pulišić, Werner, Mount.

(Reprezentacija.ba)