Košarkaška selekcija BiH je u petak u susretu trećeg kola grupe H kvalifikacija za Eurobasket na Ilidži deklsirala Bugarsku sa 88:49, a već u nedjelju je očekuje utakmica protiv Latvije.

BiH će na Ilidži u nedjelju od 21,00 sati igrati sa Latvijom i u slučaju pobjede gotovo sigurno obezbijediti plasman na Eurobasket.

Nešto ranije, od 18,00 sati u našoj grupi sastaju se Grčka i Bugarska, a ako Grci opravdaju ulogu favorita i pobijede, onda će BiH biti dovoljna pobjeda nad Latvijom i osigurat će nastup na Eurobasketu.

Kladionica Mozzart daje ulogu blagog favorita našoj selekciji, pa je tako kvota na pobjedu BiH 1.85. Kvota na Latviju iznosi 2.15.

Izabranici Vedrana Bosnića su u prvom kolu u Rigi pobijedili Latviju sa 62:61 te bi u slučaju sutrašnje pobjede imali bolji omjer od Latvijaca, dva trijumfa više i definitivno obezbijedili nastup na Eurobasketu.

Selektor Vedran Bosnić je nakon pobjede nad Bugarskom istakao da će meč protiv Latvije biti izuzetno težak.

“Važno je da se odmorimo i fokusiramo se za nedjeljni meč protiv Latvije. Oni su sjajan tim i večeras su pobijedili Grčku. Imaju dobre igrače te nemaju problema poput nekih timova sa igračkim kadrom. Znali smo od početka da će ova grupa biti neizvjesna. Latvija godinama igra na prvenstvima i mislim da nije bilo iznenađenje što su savladali Grčku. Ipak, najvažnije će biti kako ćemo se mi postaviti u tom susretu”, riječi su našeg selektora.

Plasman na Eurobasket izborit će tri prvoplasirane reprezentacije iz svake kvalifikacione grupe. Spomenimo i da se u slučaju istog broja bodova gleda međusobni duel.

Susret BiH – Latvija direktno će prenositi kanal Nova Sport.

(Reprezentacija.ba)