Dušan Bajević (71) za N1 televiziju govorio je o trenutnim aktivnostima stručnog štaba naše reprezentacije. BiH u septembru očekuju utakmice Lige Nacija za SP 2022 protiv Italije i Poljske, a u oktobru polufinalni meč baraža protiv Sjeverne Irske u Zenici.

“U BiH dolazim 4. ili 5. augusta, možda i ranije. Ne pada mi napamet da putujem avionom tokom korona pandemije, jer sam imao nekoliko ružnih iskustava oko sebe. Ne želim izlagati suprugu i sebe riziku, pa ću doći automobilom. Prvo moram obaviti testiranje” govori Dušan Bajević.

Hoće li spisak za septembar biti drugačiji od onog u martu?

“Utakmice protiv Italije i Poljske ćemo iskoristiti da isprobamo sve mogućnosti i što bolje spremimo ekipu za utakmicu protiv Sjeverne Irske. Ne mogu reći da nam nisu bitni ovi mečevi, ali baraž nam je najvažniji. Puno se stvari promijenilo zbog korone. Nismo mogli uživo gledati svoje i igrače protivnika, ali smo gledali utakmice, razgovarali sa njima putem interneta… Radimo najbolje i to pokušavamo prezentirati igračima. Moramo vidjeti kako sve organizovati da nađemo najbolje rješenje za sve ove utakmice na jesen.” kaže naš selektor.

Sjeverna Irska je promijenila selektora, da li je to prednost ili mana.

“Sjeverna Irska ima novog selektora, ali on je već tri godine uz reprezentaciju jer je selektor mladog tima i odlično poznaje ekipu i sve prilike. Vidim da je povukao i nekoliko igrača iz mlade reprezentacije. Da li je to prednost ili mana u odnosu na nas ne znam, ali imati selektora koji dobro poznaje ekipu je svakako prednost za Sjevernu Irsku.” govori legendarni Princ sa Neretve.

Žrijeb nam je dodijelio veliku prednost domaćeg terena u utakmicama baraža, ali čini se da zbog korone ipak Zmajevi neće imati podršku navijača sa tribina Bilinog Polja.

“Naši navijači su sjajni, uz reprezentaciju su na svim domaćim i stranim utakmicama. Družio sam se sa njima proteklih godina i vidio da dolaze iz cijelog svijeta da bodre BiH. Sigurno je da će nam nedostajati i da gubimo određenu prednost, ali naši igrači igraju u velikim klubovima, to su vrlo odgovorni igrači koji znaju šta znači igrati za reprezentaciju i vjerujem da oni to mogu prevazići” smatra Bajević.

Bajević je trebao voditi BiH samo u utakmicama baraža, ali je onda produžio ugovor.

“Prvo sam planirao samo da vodim reprezentaciju u utakmicama baraža, a da se kasnije traži novo rješenje za selektora. Zbog korona krize smo produžili ugovor i do kraja Lige Nacija. I zbog godina, a i zbog drugih okolnosti, mislim da će BiH nakon sljedećih kvalifikacija tražiti novog selektora.” kaže Bajević koji odbija da odgovori da li će produžiti ugovor ukoliko se BiH plasira na EURO 2020, jer kako kaže razmišlja samo o utakmici baraža protiv Sjeverne Irske.

Kalendar utakmica BiH od septembra do novembra 2020.

4. septembar 2020. godine (prvo kolo UEFA A Lige nacija): Italija-Bosna i Hercegovina

7. septembar 2020. godine (drugo kolo UEFA A lige nacija): Bosna i Hercegovina – Poljska

8. oktobar 2020. godine (polufinale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska

11. oktobar 2020. godine (treće kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Holandija

14. oktobar 2020. godine (četvrto kolo UEFA A Lige nacija): Poljska – Bosna i Hercegovina

12. novembar 2020. godine (finale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina / Sjeverna Irska – Slovačka / Republika Irska,

15. novembar 2020. godine (peto kolo UEFA A Lige nacija): Holandija – Bosna i Hercegovina

18. novembar 2020. godine (šesto kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Italija

(Repreznetacija.ba)