Adnan Čustović (42), aktuelni trener belgijskog Oostenda i član stručnog štaba A selekcije BiH, gostovao je u Podcastu “Dobar Centarshoot”.

Čustović je govorio o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, selektoru Dušanu Bajeviću, ali i mostarskom Veležu.

“Duško Bajević je bio moj idol dok sam bio mali. On je prava veličina i ja kao njegov pomoćnik imam toliko poštovanje prema njemu da se nekada osjećam kao mali. Možda je u našoj reprezentaciji trebao takav autoritet poput Duška Bajevića. Ja sam na poziciju pomoćnika došao tako što me Bajević nazvao i rekao da ima upražnjeno mjesto. Vinko Marinović je trebao biti jedan od pomoćnika Dušanu Bajeviću, ali je odlučio da preuzme FK Sarajevo. Bio sam presretan što sam postao član stručnog štaba selekcije BiH”, kazao je Čustović na početku i prokomentarisao mogući transfer Miralema Pjanića u Barcelonu:

“Dobro bi bilo za sve nas ako Miralem pređe u Barcelonu. Naravno, Juventus je veliki klub, ali mislim da Pjaniću više odgovara igra u Barci. U Barceloni je izuzetno važan posjed lopte, što bi njemu bilo idealno.”

Bivši bh. reprezentativac otkriva da su njegovi saradnici i on skautirali skoro 50 potencijalnih reprezentativaca uoči saopštavanja spiska igrača za baraž mečeve.

Duško Bajević za baraž pozvao 29 igrača – nova imena Saničanin, Rahmanović, Cipetić…

“Mi smo detaljno pratili 45, 50 naših igrača. Analizirali smo minutažu, golove, a pokušali smo i neke utakmice uživo da gledamo. Na kraju, selektor je taj koji odlučuje koga će zvati. S obzirom na važnosti utakmica u baražu, selektor je zvao iskusne igrače, odnosno one za koje smatra da mogu pomoći u tom trenutku.”

Baraž za EURO je odgođen zbog korona virusa i igrat će se vjerovatno krajem ove godine, ali Čustović vjeruje da naš tim može otići na prvenstvo.

“Sjevernu Irsku smo dobili oba puta u Ligi nacija, ali smo u oba meča imali ogromnu sreću. Neće nam biti lako, jer znamo da oni skoro svi igraju u engleskim ligama. Analizirali smo sva tri protivnika, ali ja vjerujem da možemo otići na EURO.”

Na pitanje zašto na spisku nije bilo Milana Đurića i Ermedina Demirovića, Adnan kaže:

“Milan Đurić je bio povrijeđen i zato nije bio na spisku. Što se tiče Demirovića, ja sam ga skautirao, uživo gledao na meču St. Gallen – Servette. On ima kvalitet, ali selektor je odlučio da nam za baraž treba više iskustva. Znamo da je Armin Hodžić igrao odlično pred kraj kvalifikacija, postigao nekoliko golova i dobio je poziv. Tu je i Smail Prevljak, koji je ušao u dobru formu i malo je iskusniji od Demirovića. Naravno, Ermedin je budućnost bh. fudbala i računamo na njega.”

Aktuelni trener belgijskog Oostendea je mišljenja da naša reprezentacija ne smije izgubiti nijednog kvalitetnog mladog igrača u budućnosti.

“Moram reći da mi pratimo i analiziramo sve potencijalne bh. reprezentativce, pa i Hadžikadunića te Ahmedhodžića, koji su trenutno u U21 selekciji Švedske. Ipak, mi za baraž nismo mogli zvati te igrače jer još uvijek nemaju naše sportsko državljanstvo. Mi jednostavno ne smijemo da izgubimo nijednog našeg dobrog igrača i ne možemo dopustiti da nam se desi slučaj Zlatana Ibrahimovića.”

Naravno, nezaobilazno pitanje je bilo i o FK Velež, a Čustović, koji je dijete “Rođednih”, nada se da će mostarski klub uskoro zaigrati u Europi.

“Velež uvijek pratim i mislim da je dolazak Feđe Dudića prava stvar. Raduje me i to što se vrše novi radovi na stadionu i to nama Mostarcima daje nadu da će Velež jednog dana biti prvi u ligi i zaigrati u Europi. Nadam se da će se to i ostvariti u narednim godinama.”

(Reprezentacija.ba)