Švedski portali pišu kako se Zlatan Ibrahimović sinoć pridružio u objedu društvu u kojem je bio švedski napadač bh. porijekla Muamer Tanković (25) u jendom restoranu u Stockholmu.

Tanković je podsjećamo dva puta izrazio želju da igra za BiH, o tome uredno i obavijestio FS BiH, no oba puta se naknadno predomislio.

Ovaj danas napadač Hammarbya posljednji put je to uradio prošle godine, pa je FS BiH u septembru 2019. objavio sljedeće:

“U posljednjih nekoliko mjeseci NS/FS BiH je poduzeo konkretne aktivnosti u pravcu rješavanja pravnog statusa sportskog državljanstva Muamera Tankovića, fudbalera HAMMARBY IF iz Švedske. On je slobodnom izjavom volje, u pisanoj formi, naveo da želi igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Njegovu izjavu, sa svom pratećom dokumentacijom, NS/FS BiH je pravovremeno i u roku, dostavio u sjedište FIFA-e. Time je pokrenut proces promjene njegovog sportskog državljanstva, iz švedskog u bosanskohercegovačko, jer nije postojala niti jedna pravna zapreka. Međutim, tokom jučerašnjeg dana smo dobili službenu informaciju, da se Muamer Tanković obratio FIFA-i sa zahtjevom da on sada ponovo ima želju nastupati za reprezentaciju Švedske.”.

Tanković je ove sezone odigrao četiri utakmice i postigao tri gola. Ranije je nastupao za Norkoping, Fulham i Az Alkmaar. Igrao je za sve mlade selekcije Švedske sa puno uspjeha, a za A tim nastupio pet puta.

Ibrahimović ne krije svoju poveznicu sa našim regionom, a to je nedavno potvrdio i njegov saigrač iz Milana Asmir Begović koji je otkrio kako međusobno pričaju na bosanskom jeziku, da Ibrahimović voli domaću muziku i da često “vrbuje” saigrače sa Balkana da mu od kuće donesu domaću hranu.

(Reprezentacija.ba)