Tačno prije dvije godine Rusmir Cviko (48), danas pomoćnik Dušana Bajevića, a tada trener Meizhou Hakka bio je u centru pažnje kineske, ali i svjetske fudbalske javnosti.

Cviko je tada brzom reakcijom spasio život svom igraču na utakmici protiv Xinjiang Tianshan.

Naime, John Mary napadač domaće momčadi je u jednom trenutku napucan loptom u grlo, nakon čega je prugutao jezik i počeo se daviti.

U tom trenutku Cviko je utrčao na teren i brzom intervencijom spasio život svom igraču.

“Šta reći o čovjeku koji mi je spasio život, on je moj heroj! Dužan sam mu zauvijek!” poručio je kasnije Mary.

Rusmir Cviko je inače nekadašnji fudbaler Sarajeva i Željezničara, a poslije završetka igračke karijere radio je kao trener u omladinskim selekcijama naše zemlje. Najveću afirmaciju doživio je u Željezničaru, gdje je četiri godine bio sportski direktor i pomoćnik Amaru Osimu te osvojio pet trofeja. Posljednjih nekoliko godina Cviko je bio u Kini i to kao trener Dalian Transcendencea te Meizhou Hakke gdje je radio rame uz rame sa velikim trenerskim europskim imenima. Posjeduje UEFA Pro licencu. Već je na neki način bio saradnik reprezentacije, kada je 2009. godine organizovao boravak Zmajeva u Belgiji. Osim trenerskog posla, biće sigurno značajan i za logističke zadatke potrebne za rad reprezentacije BiH.

(Reprezentacija.ba)